Nieuws

Welke rol spelen architecten in 'City for sale'?

Van 4 tot en met 8 oktober 2017 vindt in Rotterdam de negende editie van het Architecture Film Festival Rotterdam (AFFR) plaats. Het thema is ‘City for sale’ en richt zich op de zichtbare gevolgen van internationale geldstromen die hun weg zoeken vastgoed.

Onder het motto ‘City for sale’ onderzoekt AFFR de gevolgen van internationale kapitaalstromen op de samenstelling van de stad en zijn inwoners: gebouwen als investeringsmodellen, architectuur als toeristische trekpleister en de stad als verdienmodel. De leefbaarheid van de stad van de 21e eeuw staat onder druk. Het leven in de stad is populair en bouwgrond schaars. Stadsontwikkeling is niet langer een overheidstaak.

Stad voor de happy few

Mondiale geldstromen vinden hun weg naar vastgoedprojecten in steden over de hele wereld. In ruil voor bijna gegarandeerde rendementen verrijzen dure appartementen en penthouses voor de happy few. Het aanbod dure koopwoningen stijgt, terwijl huurwoningen worden verkocht of tegen marktprijzen worden verhuurd. Aan expats die de hoge huur met gemak kunnen betalen of als Airbnb aan toeristen, die grof geld betalen voor een authentieke stadsbeleving.

Verschillen overbruggen met architectuur

Deze ontwrichtende dynamiek verdeelt de stad in centra van gelijken: hoog- en laagopgeleiden, armen en rijken, ouderen en jongeren. Groepen die elkaar nauwelijks nog ontmoeten. Welke rol is er in deze moderne stad weggelegd voor de architectuur? Kunnen architectuur en stedenbouw deze verschillende overbruggen? Of is de stad nog slechts een in stenen en beton gegoten symbool van de toenemende kloven in de maatschappij? Welke rol spelen architecten, stedenbouwers, planologen, bewoners en filmmakers hierin? En hoe kunnen zij samenwerken om hun ideeën over de leefbare stad uit te dragen?

 

Het Architectuur Film Festival Rotterdam wordt gehouden van 4 tot en met 8 oktober.

Deel dit artikel