MVRDV wint wedstrijd Cultuurcluster Zaanstad

vrijdag 12 juni 2015
timer 3 min
De Gemeente Zaanstad heeft bekendgemaakt dat MVRDV winnaar is van de wedstrijd om het nieuwe Cultuurcluster van Zaanstad te bouwen, dat naast het station, stadhuis en het beroemde gestapelde Inntel Hotel gaat verrijzen. Het gebouw is onderdeel van het stedelijk plan van Sjoerd Soeters om Zaanstad een meer lokaal karakter te geven en reageert op de omliggende bebouwing in ‘nieuw-Zaanse’ stijl.

 

Sinds 2001 is het centrum van Zaanstad grondig getransformeerd, met als hoogtepunt het stadhuis in vorm van oversized Zaanse huisjes en het Inntel hotel met een gevel van gestapelde Zaanse huisjes. Het nieuwe Cultuurcluster is onderdeel van dit stedelijk plan. De vraag was hoe verder te gaan na de bestaande variaties op het Zaanse huisje en hoe de verschillende culturele instellingen een eigen identiteit te bieden?

 

MVRDV medeoprichter en architect Jacob van Rijs legt het project uit. ‘Uitgaand van een compact volume hebben we het Zaanse huis hier als het ware binnenstebuiten gekeerd, waardoor er een grote ‘huiskamer’ ontstaat. Buiten een behangpatroon en binnen de typische Zaanse houten gevels. De typische Zaanse gevels komen terug als vorm van de gemeenschappelijke ruimten.’

 

MVRDV heeft een kubus voorgesteld

MVRDV heeft een kubus voorgesteld waarop het Zaanse huis als silhouet zichtbaar wordt, iedere culturele instelling krijgt een eigen Zaans huisje aan de gevel als markant herkenningspunt. De grootste van deze ruimtes is de Zaanse Huiskamer, gelegen aan het plein tegenover het stadhuis. Hier komen de verschillende onderdelen bijeen en ontstaat een levendige en centrale ruimte die de onderdelen binnen het cluster ruimtelijk verbindt. Dit zorgt voor eenheid in verscheidenheid. In deze stedelijke ruimte zijn alle bezoekers welkom, zowel de bezoekers van de diverse instellingen als wachtende treinreizigers of winkelend publiek dat gebruik maakt van de diverse horeca.

 

Programma

In het Cultuurcluster komen Filmhuis De Fabriek, Poppodium De Flux, Fluxus Podiumkunsten, Fluxus Beeldende Kunst, Fluxus Muziekschool, De Bieb, Babel Podium voor Vormgeving en Zaanradio. Het poppodium op de begane grond biedt ruimte aan circa 500 bezoekers en is multi-inzetbaar waardoor per dag verschillende evenementen kunnen plaatsvinden. De Huiskamer is een ontmoetingsruimte die begint op plein-niveau en als hart van het gebouw toegang biedt aan alle niveaus. Zaanradio krijgt een studio met uitzicht op het Inntel Hotel en naast een grote hoeveelheid ruimtes voor specifiek gebruik (filmzalen, muziekzalen, crealabs, dansstudio’s) zijn er ook veel flexwerkplekken in het gebouw. De instellingen zullen praktische en synergetische voordelen ondervinden binnen het nieuwe gebouw.

   

Parkeren

  Het Cultuurcluster ligt aan een nieuw hoger gelegen plein waaronder een fietsenstalling, parkeergarage en straat komen te liggen. De ingang naar de fietsenstalling is – helemaal in stijl - de vorm van een Zaans Huisje. Vanuit het hoge gelegen plein komt een aflopend fietspad Het gebouw zet in op een slimme mix van duurzame technologie, gebouwvorm, gebouwschil en natuurlijke bronnen om tot een hoog energierendement te komen. Verder zijn onderhoud & beheer, life-cycle kosten, bouwfysica, akoestiek, kostenbeheersing en sociale veiligheid onderdeel van het plan met de ambitie om tot een best practice te komen op de verschillende terreinen.

 

Team

MVRDV heeft de wedstrijd gewonnen samen met ingenieursbureau Royal HaskoningDHV (Zaanstad), bureau Theateradvies (Amsterdam) en lichtontwerpers Viabizzuno (Bologna). Het gebouw wordt integraal gerealiseerd met actieve betrokkenheid van de diverse culturele instellingen die een plek krijgen in het nieuwe cultuurcluster.

 

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
MVRDV wint wedstrijd Cultuurcluster Zaanstad

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Is er voor iedereen genoeg ruimte in de verdichte stad?

25 apr om 07:30 uur

Nederlandse steden worden verdicht om de woningnood snel en adequaat te kunnen aanpakken. Dat proces wringt met…

Lees verder »
descriptionArtikel

Rijk, provincies & gemeenten hernemen regie volkshuisvesting

24 apr om 08:31 uur

Het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting zorgt ervoor dat overheden weer kunnen sturen op hoeveel,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Groot deel gebouwde omgeving toe aan vervanging

19 apr om 07:30 uur

Nederland heeft altijd hard gewerkt aan de kwaliteit van de gebouwde omgeving. Om de kwaliteit van de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Waar kan er in Nederland nog worden gebouwd?

16 apr om 07:30 uur

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat publiceerde onlangs sturingskaarten, waaruit blijkt waar in de…

Lees verder »
descriptionArtikel

Challenge geeft inzicht in vergroeningspotenties

11 apr om 07:30 uur

Hoe groen is jouw stad? Met de Groene Stad Challenge krijgen gemeenten daar een goed inzicht in, zoals blijkt…

Lees verder »
descriptionArtikel

Almere zet verdichting in voor vergroening

10 apr om 07:30 uur

Voor het eerst in de geschiedenis van Almere wordt het stedelijk gebied verdicht. In het hart van de stad zijn…

Lees verder »
descriptionArtikel

De impact van verdichting bij een stationsgebied

8 apr om 07:30 uur

In een nieuwe uitgave van De Zwarte Hond vertelt Daan Zandbelt over de kansen voor…

Lees verder »
descriptionArtikel

Historische singelstructuur Utrecht in ere hersteld

4 apr om 07:30 uur

De stad Utrecht werd eeuwenlang omsingeld door water tot vijftig jaar geleden een gedeelte van de singel werd…

Lees verder »