Nieuws

'Houten wolkenkrabbers zijn veilig, praktisch en milieuvriendelijk'

Wolkenkrabbers van hout zouden een praktische en milieuvriendelijke oplossing zijn voor de snel groeiende verstedelijking en klimaatverandering. Vanuit die gedachte vroeg de Finse houtproducent Metsä Wood aan de Canadese architect Michael Green een houten versie van het Empire State Building te ontwerpen.

“Architecten ontwikkelen graag nieuwe visies en ideeën over structuren, materialen, energieverbruik, klimaatverandering en dergelijke. Het Empire State Building, bijna veertig jaar lang het hoogste gebouw ter wereld en symbool voor innovatie op het gebied van constructiestaal, was een mooie case om onze visie op los te laten,” zegt Michael Green, een internationaal bekende expert op het gebied van houtarchitectuur en auteur van The Case for Tall Wood Buildings. Volgens de architect zijn wolkenkrabbers van hout de meest praktische en milieuvriendelijke oplossing voor de snelle wereldwijde verstedelijking.
 

“Houten wolkenkrabbers hebben écht de toekomst. Constructief hout en andere houtproducten zijn in de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd. Dit geeft een hele andere kijk op de mogelijkheden van veilige, houten hoogbouw in stedelijke gebieden. De uitdaging nu is om de perceptie van de samenleving te veranderen op wat mogelijk is. De Eiffeltoren wekte anderhalve eeuw geleden ook over de hele wereld verbazing. Een houten wolkenkrabber is een doorbraak in de architectuur en het materiaalgebruik,” aldus Green.
 

Bas Meeuwissen van Metsä Wood Holland signaleert dat architecten en constructeurs vaak nog onvoldoende bekend zijn met de mogelijkheden van constructief hout, zoals Kerto Ripa. “Overspanningen tot twintig meter zijn mogelijk. Bovendien is het duurzaam in gebruik en niet per definitie duurder,” aldus Meeuwissen.
 

Plan B

Het wordt veelal gezegd dat hout minder sterk en brandveilig zou zijn dan traditionele bouwmaterialen. Om deze misverstanden de wereld uit te helpen ontwikkelde houtfabrikant Metsä Wood ‘Plan B’: een scenario waarin historische bouwwerken in hout worden uitgevoerd. Het bedrijf lanceerde eerder al het Colosseum van hout. Naast het Colosseum en het Empire State Building zullen in de loop van 2015 nog meer houten ontwerpen van wereldberoemde architectonische constructies worden ontworpen.


Meer informatie over ‘Plan B’ is te vinden op de website van Metsä Wood. Op de site kunnen ook eigen suggesties voor Plan B-bouwwerken worden ingediend.

Deel dit artikel