Nieuws

Bijzondere renovatie voor basisschool De Schalm

Waar basisschool De Schalm uit Rotterdam al jaren toe was aan een grondige renovatie, ontbrak het aan de financiële middelen. Architectenbureau Kraaijvanger wilde ter ere van het 90-jarig jubileum van Kraaijvanger iets teruggeven aan de stad en schoot de basisschool te hulp met een crowdfundingsactie.

Kraaijvanger Architects wilde de renovatie van de school kracht bij zetten. Het bureau zette een crowdfundingsactie op en ontwikkelde een strategisch en integraal plan om het budget uit de meerjarenbegroting van De Schalm op efficiënte wijze toe te passen.

Kunstlokalen geoptimaliseerd

Leerlingen van de zogeheten podiumschool maken sinds de renovatie nu dankbaar gebruik van een getransformeerd theater, een vernieuwde dans- en gymzaal en twee 'Lokalen van de toekomst'. Stichting BOOR en Constructif sloten aan bij het bouwteam. OWA, Edubib, Frans van Hooijdonk en Atelier81 sponsorden evenals vele particulieren mee. 




OBS De Schalm legt naast de gebruikelijke vakken haar focus op podiumkunsten om kinderen op een positieve manier sterk te maken voor de maatschappij. Kraaijvanger helpt ontwerpers zich voor te bereiden op de toekomst door pas afgestudeerde architecten daadwerkelijke projecten zelfstandig te laten uitvoeren en ze hierin te coachen tijdens hun verplichte Beroeps Ervarings Periode (BEP).

Respect voor oorspronkelijk ontwerp

Onder begeleiding van Vincent van der Meulen hebben BEP'ers Eline Degenaar, Janet Snoeijen en Quirijn Petersen een ontwerp gemaakt om het gebouw op strategische en integrale wijze te transformeren tot een uitdagende leeromgeving met respect voor het oorspronkelijke ontwerp. 





Het hart van het gebouw is de plek waar de hele school elkaar ontmoet. Hier zijn de mediatheek en de podiumzone inclusief gymzaal verbeterd en multifunctioneler gemaakt zodat er met meer kinderen, beter geleerd en opgetreden kan worden. Daarbij is de entreezone getransformeerd, wat zorgt voor een prettige binnenkomst in een ruimer opgezet entreegebied. 




Binnen het gedachtegoed van 'Lokalen van de Toekomst' zijn er twee kleuterlokalen geüpgrade en voorzien van zogenaamde leerwanden. Met duurzame materialen is tevens gezorgd voor een gezondere school. In de diverse ruimten zijn bovendien de verlichting en akoestiek verbeterd. 

Deel dit artikel