MVRDV gaat olympisch dorp Seoul ombouwen

woensdag 11 december 2019
timer 3 min
MVRDV heeft de competitie gewonnen voor de transformatie van het voormalig olympisch terrein in Seoul. De zogeheten Tancheon Vallei wordt getransformeerd naar een speels ecologisch landschap vol meanderende paden.

Het wordt met name een fiets- en wandelpark. Essentieel aan het winnende masterplan is het herstel van het natuurlijke ecosysteem. Ook maakt MVRDV de vallei toegankelijker en aantrekkelijker voor bezoekers. De jury noemt het indrukwekkend hoe MVRDV de restauratie van natuur en stedelijke activiteit al wevend aan het gebied toevoegt. Het plan laat een goede balans zien tussen ecologie en het creatieve programma. 

Sinds 1988, het jaar van de Olympische Spelen in Seoul, geniet de Tancheon-vallei wereldwijde bekendheid. Momenteel wordt de vallei grenzend aan de Han-rivier en vlakbij het zakendistrict Gangnam echter gedomineerd door parkeerplaatsen en verhoogde snelwegen. Het gebied is matig toegankelijk en ook de waterkwaliteit, ecologie en de rivieroevers zijn vatbaar voor verbetering.

Aandacht voor de natuur 

In het masterplan The Weaves van MVRDV wordt het gebied gerevitaliseerd en omgevormd tot een rivierpark waar de natuur zegeviert. Er kan straks op verschillende niveaus worden gerecreëerd. Essentieel in het plan is het herstel van het natuurlijke ecosysteem en het vergroten van de toegankelijkheid en aantrekkelijkheid van het gebied, ondermeer door toevoeging van een publieksprogramma.

Rivieroevers

Het verbeteren van de rivieroevers is een belangrijke eerste stap. De Tancheon-zijtak van de Han-rivier, nu nog een kaarsrecht kanaal, krijgt een beschermende ecologische barrière tussen bebouwing en rivier. De grens tussen water en land wordt hiermee verzacht. In het kanaal komen eilanden, waterretentievijvers en zuiveringsstromen. Op de plek waar ooit moerbeibomen stonden, zullen inheemse bomen en planten terugkeren. Aan de riviermond zal het park worden vergroot. Met het herstellen van het groen krijgt het in 2013 ingezette restauratieplan voor ecologische rivieroevers een logisch vervolg.

Wandel- en fietspaden

Een tweede stap is de aanleg van meanderende wandel- en fietspaden die elkaar op verschillende niveaus kruisen. Hierdoor kunnen bezoekers van het park veel makkelijker dan nu naar de waterkant wandelen. In plaats van de bestaande snelwegen in het gebied te ontmantelen en te slopen, probeert MVRDV de huidige infrastructuur zoveel mogelijk te behouden en te incorporeren in het ontwerp. Zo zal de weg ten westen van het kanaal worden getransformeerd tot verhoogd park en worden aangesloten op het netwerk van paden in het park. Het deel van de snelweg dat het Tancheon-kanaal overbrugt, zal een fietsknooppunt worden.
Door deze ingrepen doet The Weaves denken aan MVRDV’s andere prestigieuze vergroeningsproject voor de Zuid-Koreaanse hoofdstad: de in 2017 geopende Seoullo Skygarden. Hierbij werd een ongebruikte snelweg omgevormd tot een groene wandelpromenade. Dit betekende een enorme impuls voor de omgeving. Van The Weaves kan hetzelfde effect worden verwacht.


Het ontwerp van The Weaves is gemaakt in samenwerking met NOW Architect en Seoahn Total Landscape Architecture. De bouw zal naar verwachting in 2021 van start gaan, de geplande oplevering is in 2024.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
MVRDV gaat olympisch dorp Seoul ombouwen

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Blue zones bieden een wenkend perspectief

3 apr om 07:30 uur

Blue zones zijn plekken in de wereld waar mensen relatief lang en gelukkig leven. “Blue zones bestaan overal,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Bouwiconen: Jimmy van der Aa trapt af met Peter Zumthor

27 mrt om 07:30 uur

In onze nieuwe rubriek Bouwiconen vragen we een Nederlandse architect naar het werk dat hem of haar veel…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatig versus kunstzinnig

19 feb om 15:30 uur

De afbeelding bij dit webartikel was te mooi om te laten liggen als cover van onze Innovatiecatalogus 2024 (…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatige intelligentie bedreiging voor architect?

9 feb om 07:30 uur

Als redactie kunnen we niet meer heen om kunstmatige intelligentie (AI), maar hoe zit dat in de bouwwereld?…

Lees verder »
descriptionArtikel

Superslimme energie interface motiveert gebruiker

5 feb om 07:30 uur

Equi is Latijns voor ‘gelijk’. Wie deze productnaam googlet, komt terecht bij een bouwstofzuiger. Als je verder…

Lees verder »
descriptionArtikel

Top-10 innovaties die het gaan maken in 2024

1 feb om 11:30 uur

Als transitiemaker bij Squarewise en innovatiecoach bij TKI Urban Energy is Niels Rood dagelijks met innovaties…

Lees verder »
descriptionArtikel

Innovatiecatalogus: Nieuwe bouwcultuur & bouwen zonder CO2

10 jan om 11:00 uur

In de jaarlijkse Innovatiecatalogus 2024 van Stedebouw & Architectuur kijken we traditioneel naar de…

Lees verder »