Nieuws

Blauwgroene daken op vier locaties in Amsterdam

In onze hoofdstad worden op vier verschillende locaties blauwgroene daken aangelegd bij sociale huurwoningen. Dit zijn groene daken waar onder het groen extra water kan worden opgeslagen. Zo zijn de woningen beter beschermd bij extreme regenval.

Het betreffende project heeft een Europese subsidie gewonnen van in totaal 4,8 miljoen euro, schrijft de gemeente op haar website. De oppervlakte van de blauwgroene daken in dit project is 10.000 m2. Het gaat om daken in de wijken Bellamybuurt, Geuzenveld, Oosterpark en Kattenburg. Er is bewust voor deze wijken gekozen, omdat de mate van wateroverlast daar doorgaans groter is dan in andere wijken. Daarbij zijn er in deze wijken genoeg daken die aan vervanging toe zijn. Het aanleggen van de blauwgroene daken duurt naar verwachting drie jaar. 

De blauwgroene daken kunnen veel meer water opvangen dan groene daken. Hierdoor blijft het op warme dagen langer en beter koel in de huizen. Daarbij kunnen op blauwgroene daken meerdere soorten planten groeien, wat bevorderlijk is voor de biodiversiteit. De blauwgroene daken worden bovendien verrijkt met een slim systeem van sensoren. Op basis van de weersvoorspelling houden de daken water vast, of lozen ze dit juist. 

Deel dit artikel