Nieuws

Volledig duurzame en circulaire kantoor Triodos opgeleverd

Het volledig circulaire kantoor van Triodos Bank in Amsterdam is op vrijdag 6 september officieel geopend. Het is het eerste grootschalige 100 procent houten, remontabele kantoorgebouw ter wereld.

Ook dient het gebouw als eerste tijdelijke materialenbank. De CO2-voetafdruk van het gebouw is minimaal. 


Het nieuwe kantoor van Triodos Bank ligt op Landgoed De Reehorst, een gebied dat deel uitmaakt van een reeks buitengebieden in Driebergen en Zeist. Na eerdere succesvolle bouwen van Triodos Bank-kantoren in 1999 en 2006 heeft RAU Architecten ook dit nieuwe kantoor ontworpen. Dat gebeurde in samenwerking met Ex Interiors.

Kunstwerk

Het streven was een 'gesamtkunstwerk' te realiseren, waarbij optimaal werd samengewerkt met de overige adviseurs zoals constructeur Aronsohn, adviseurs Deerns, DGMR, BBN, de landschapsarchitecten van Arcadis en bouwbedrijf J.P. van Eesteren. Door het ontwerp te voorzien van een maximale circulaire potentie, ontstaat een dynamische balans tussen natuur, cultuur en economie.

Bank als kathedraal

Het kantoor wordt ook wel een kathedraal genoemd, omdat het gebouw geen duidelijke voor- of achterzijde heeft. De natuurvriendelijke voetpaden leiden de passant en medewerker naar de twee entrees. Eenmaal binnen komt de transparantie van het gebouw en de bijzondere houten constructie tot uiting. 


De volledig glazen gevel reikt van vloer tot vloer, waardoor het natuurlijke daglicht tot diep in het gebouw kan binnendringen. Per gevelstramien van 3.60 meter kan een verdiepingshoog raam worden geopend. Dit maakt het contact met het omliggende landschap nog indringender, zonder dat dit de regeling van het binnenklimaat verstoort. Vides creëren visuele verbindingen tussen de verschillende verbindingen. De spiltrappen die in de vides staan, verbinden de verdiepingen en vormen korte doorsteken die het gebruik van de trap op een natuurlijke manier stimuleren.

Optimale akoestiek

De begane grond heeft een grote verdiepingshoogte waardoor er een associatie met een ‘kathedraal' ontstaat bij het waarnemen van de houten spanten die rondom de volledig houten kernen zijn geplaatst. Om de transparantie van de werkvloeren en de relatie met het landschap maximaal tot zijn recht te laten komen, zijn speciale werkruimten gescheiden door middel van transparante scheidingswanden, die aan zeer hoge geluidseisen voldoen. Daar waar echter ook visuele privacy gewaarborgd moet zijn, worden transparante wanden vervangen door dichte wanden. Deze zijn veelal voorzien van een linnen afwerking voor een optimale akoestiek.


Het gehele gebouw, zowel de lage delen als de torens, bestaat uit een unieke houtconstructie. Houten vloeren, houten schachten en houten kolommen vormen samen een spectaculaire constructie als die van een “kathedraal”. De compositie van het gebouw en zijn glazen gevels zorgen voor een maximale toetreding van daglicht en een magnifiek uitzicht over het binnendringende landgoed, waardoor alle medewerkers niet alleen op, maar ook in het landgoed werken.


In het gebouw zijn 1.615 m3 gelamineerd hout, ruim 1.008 m3 kruislaaghout (CLT) en 5 originele boomstammen verwerkt. Alleen de kelder kent vanwege de waterhuishouding nog een betonconstructie. Hierdoor is een gebouw ontstaan met de laagste CO2-voetafdruk tot nu toe.



 

Deel dit artikel