Nieuws

Energieneutraal IKC Doetinchem officieel geopend

Op vrijdag 6 september is het Integraal Kindcentrum (IKC) Het Noorderlicht officieel geopend. Het kindcentrum is een gebouw waarin basisschool, kinderopvang, buurtwerk en het wijkgroenbedrijf samengaan in één gebouw en valt op door haar hoge prestaties op het gebied van duurzaamheid, exploitatie en flexibiliteit.

Energieneutraal

Opdrachtgever en gebruikers hadden bij de DBM-aanbesteding, kaders geformuleerd om een duurzaam, toekomstbestendig gebouw te realiseren. Op basis van een berekening van de Total Cost of Ownership (TCO) hebben de ontwerp- en bouwpartners ingezet op een gebouw met een lage exploitatielast. Het resultaat: het Noorderlicht heeft een GPR van 8,4 en een EPC van -0,09. Daarmee is het gebouw energieneutraal.

“De EPC waarde is gehaald door onder andere technieken uit het passiefhuis concept toe te passen en de installatie te koppelen met het naastgelegen zwembad”, aldus Frans van Heemst, projectmanager van RoosRos architecten. “De PV-cellen en het mossedumdak maken de duurzaamheid ook visueel zichtbaar.” 

Flexibiliteit

Het nieuwe centrum is ook op andere vlakken duurzaam en toekomstbestendig. De constructie is voorbereid op een extra verdieping en de prefab gevel is volledig demontabel. De plug-and-play klimaat- en elektra-installatie is per stramien aanpasbaar. Zo kan het kindcentrum in de toekomst eenvoudig in- of uitgebreid worden.

Top 10

IKC Het Noorderlicht is eind 2016 door Marco van Zandwijk van Stichting Ruimte voor Onderwijs en Kinderopvang (Ruimte OK) geselecteerd voor de Top 10 Integrale Kindcentra van Stedebouw & Architectuur. U leest deze Top 10 hier.

Deel dit artikel