Nieuws

Dit wordt de hypermoderne campus van Solvay

Het Deense architectenbureau Schmidt Hammer Lassen Architects mag het nieuwe hoofdkantoor van het chemiebedrijf Solvay in Brussel ontwerpen. Het winnende team, bestaande uit lokale firma Modulo Architects en VK Engineers, werd gekozen na een internationale wedstrijd die Europese bedrijven OMA, Valode & Pistre, Wilmotte & Associés en Henning Larsen omvatte.

De nieuwe campus signaleert een verschuiving voor Solvay naar een mee duurzame cultuur, te midden van een recente radicale transformatie van het bedrijf. Het nieuwe gebouw, gelegen op het terrein van 22 hectare dat sinds 1953 veel van Solvay's activiteiten heeft gehuisvest, zal geen typisch hoofdkantoor zijn, maar eerder een vloeiende, collaboratieve ruimte waar teams en partners met elkaar kunnen communiceren.

Innovatief en duurzaam

"In de vroegste stadia werd duidelijk dat een compact gebouw met een gemeenschappelijke ingang in een groot atrium iedereen die door het hoofdkwartier loopt in staat stelt om dezelfde unieke ervaring van het gebouw te delen en een sterk gevoel van verbondenheid te creëren", aldus Tiago Pereira , Partner bij Schmidt Hammer Lassen. "We hebben de wens van Solvay voor een gastvrij, innovatief en duurzaam hoofdkantoor vertaald in een architecturaal gewaagde bewering die de kernwaarden weerspiegelt en een nieuwe identiteit creëert."

 


Credit: Schmidt Hammer Lassen Architects

 

De Esplanade is het 'stadstapijt' dat mensen verwelkomt op het terrein en een meer formeel, stedelijk karakter heeft dan de omgeving, met plantenbakken met banken, solitaire bomen en kleine reflecterende zwembaden. Het groene dak, ontworpen als een geometrische tuin, biedt een onbelemmerd uitzicht op de omgeving. Het beschikt ook over dakramen en grote verzonken tuinen die de onderliggende werkplaatsen bieden met toegang tot de buitenlucht.

Bassins voor regenwater

Het bestaande park aan de westkant van de ingang wordt een bos worden. Bovendien wordt de 18de-eeuwse waterstroom die verbonden is met de Zenne opnieuw geïntroduceerd. Regenwater wordt opgevangen en hergebruikt via natuurlijke regenwaterbassins. Een openlucht amfitheater in de Yard aan de noordkant van de campus verbindt het hoofdkantoor met het nieuwe restaurant. De groene ruimten en het grote plein leiden het personeel en de bezoekers naar de beglaasde, open en uitnodigende hal met de hoofdingang, geflankeerd door het café en het Solvay Experience Center.

Deel dit artikel