Nieuws

Gaanderij verbindt parkeergarage en entree van LUMC

De Gaanderij, een voetgangersverbinding naar ontwerp van Queeste architecten, moet de parkeergarage en de hoofdentree van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) met elkaar verbinden.

Het ontwerp kwam als winnaar uit de bus bij een besloten prijsvraag die in 2007 door de IIIA Commissie van het LUMV werd uitgeschreven. De bijna honderd meter lange voetgangersverbinding met sedumdak van Queeste architecten zorgt dat diverse verkeersstromen samen komen en biedt een droge looproute.


De Gaanderij legt vanuit twee richtingen een verbinding tussen de parkeergarage en de hoofdentree en staan iets schuin op elkaar. Volgens Queeste architecten staan de routes symbool voor yin en yang. Waar de routes elkaar treffen is de overkapping voorzien van regendruppels die 's nachts oplichten. De grootste van deze druppels ligt op het trottoir onder het dak.


Op het sedumdak van de looproute ligt begroeiing van bijna vijfhonderd vierkante meter. De onderzijde ervan is een ruw houten plafond. Tevens wordt het dak opgetild door twee reeksen kolommen, met elk een eigen stramienmaat en kleur. De zuidwestelijke reeks vormt een afscheiding tussen het voetgangersgebied en het parkeerterrein voor mindervaliden, terwijl de noordoostelijke rij openheid richting de kiss & ride en de keerlus vormt.

Deel dit artikel