Nieuws

Transformatie Bergwijkpark Diemen naar levendige woonwijk

Snippe Projecten bv wil de komende jaren meer dan drieduizend koop- en vrije sector huurappartementen realiseren in het voormalige kantorengebied Bergwijkpark in Diemen. Sjoerd Soeters maakte het stedenbouwkundig plan. De bouw van het eerste woningcomplex kan begin volgend jaar van start gaan, verwacht initiatiefnemer André Snippe.

Eerder herontwikkelde Snippe een aantal leegstaande kantoren tot de succesvolle Campus Diemen Zuid. Bestaat de campus alleen uit woningen voor studenten. Met het nieuwe plan gaat het om  een volwaardige woonwijk. "Noem Holland Park de 'nieuwe Jordaan of De Pijp': een gezellige wijk met veel water, smalle straatjes, goede voorzieningen en uitstekende verbindingen," aldus Snippe.

 

Het tijdens de PROVADA gelanceerde bouwplan is ontwikkeld door de Amsterdamse architect  en stedenbouwkundige Sjoerd Soeters. "Het gaat om een wijk voor iedereen: van twintig jaar tot tachtig jaar oud. Holland Park lijkt sterk op wat Soeters  eerder in Kopenhagen heeft gemaakt. Nog meer dan op het door hem in Amsterdam-Oost ontwikkelde Java-eiland moet een levendige woonwijk ontstaan met kleine winkels voor de bakker, groenteboer en slager, tal van horecabedrijven en voldoende plek voor bijvoorbeeld een dokter om de hoek  en kinderopvang."

 

Volgens Snippe is er in Holland Park in totaal ruimte voor 3400 koop- en vrije sector huurappartementen. "Sociale huurwoningen hebben we in onze regio voldoende. Die gaan we niet bijbouwen."

 

Het naargeestige Bergwijkpark wordt nu nog gedomineerd door leegstaande kantoren. "We hebben het over een gebied van 100.000 m2. Daar hebben zestien verschillende eigenaren panden in bezit. Veel gebouwen staan onder water. Of hebben nog nooit een gebruiker gehad. Na intensieve gesprekken met eigenaren, beleggers en banken hebben we inmiddels de meeste gebouwen kunnen aankopen. Voor 95 procent  hebben we die gebouwen in bezit gekregen. Ze worden allemaal gesloopt." .  

Deel dit artikel