Nieuws

Spelersvakbond in Cradle to Cradle gebouw

Spelersvakbond FIFPRo heeft in het Park 20|20 in Hoofddorp een duurzaam kantoorgebouw in gebruik genomen. Net als de overige gebouwen in het Park 20|20 is het FIFPRO hoofdkwartier gebouwd volgens het Cradle to Cradle principe. Het C2C gecertificeerde glas is geleverd door AGC.

 

Bij het zien van het FIFPRo gebouw valt meteen het contrast op van het lichte glas en de beschermende aluminium overkapping. Een combinatie die zorgt voor een dynamisch geheel. Jeroen Grosfeld, architect bij N3O Architecten: “Dat beschermende gevoel wilden we inderdaad uitstralen. Het past ook precies bij de belangenbescherming die FIFPRo geeft aan de profvoetballers. Daarbij was de luifel ook praktisch gezien een goede keuze. Samen met de lamellen op de zuidgevel voorkomt het te grote zoninstraling.” Marcel Cromzigt, adviseur bij AGC Glass: “Het is altijd zoeken naar een optimale balans tussen lichtdoorlatendheid en zonwering. Door gebruik te maken van de luifel, konden we de lichtdoorlatendheid groter maken, met behoud van zonwering.”

 

Zoveel mogelijk glas                                                                                                                         

Jeroen: “We wilden zo groot mogelijke glazen oppervlaktes, waaronder ook één schuin glasoppervlak aan de voorzijde, en zo min mogelijk ander materiaal in het ontwerp toepassen. Een mooie uitdaging, vooral omdat je rekening moet houden met doorbuiging, met name bij de hoeken. Uiteindelijk hebben we in samenspraak met de gevelbouwer voor een aangepaste hoekoplossing gekozen, waarbij we toch onze ambities uit het ontwerp hebben kunnen waarmaken. We zijn erg blij met het resultaat!”

 

Duurzaam     

Binnen het project Park 20|20 geldt de ambitie om alle gebouwen Cradle to Cradle, dus duurzaam, te ontwikkelen. Het FIFPRo project vormt hierbij het derde grote kantoor in rij. AGC is vaste glasleverancier bij de ontwikkeling van alle gebouwen in het park. Marcel: “We zijn erg trots op onze Cradle to Cradle certificering. Een aantal jaar geleden was het nog een beetje koffiedik kijken wat de ontwikkelingen op dit gebied zouden gaan zijn in de toekomst, maar we zijn ontzettend blij dat we juist in dat vroege stadium al gestart zijn met investeren. Daarin hebben we ons als glasleverancier echt kunnen onderscheiden.”   

 

Projectgegevens

 

Opdrachtgever: FIFPRo.

Ontwerp: William McDonough + Partners

Uitwerking: N3O Architecten

Aannemer: IBB Kondor Oegstgeest.

Gevelbouwer: Alkondor, Hengelo.

Glasproducent: AGC Westland, Maasdijk.

 

Deel dit artikel