Nieuws

Duurzame polikliniek in Heemstede

Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN) heeft BAM de opdracht gegeven voor de ontwikkeling en realisatie van een nieuwe polikliniek in Heemstede.

Met de nieuwbouw van 2.400 m2 breidt SEIN haar locatie Meer en Bosch uit met een duurzame huisvesting voor poliklinische behandel-, research- en kantoorruimtes. Eind april wordt gestart met de funderingswerkzaamheden. BAM verwacht de nieuwe polikliniek in het voorjaar van 2020 op te leveren. De bouwsom van het project bedraagt 6,8 miljoen euro.

Architectuur afgestemd op ziekenhuis

De nieuwe polikliniek is een ontwerp van studioWA! en sluit aan op de paviljoenachtige bebouwing van Meer en Bosch. De vormgeving van de polikliniek is afgestemd op de architectuur van de naastgelegen Koningin Emmakliniek. Dat geldt zowel voor de plat afgedekte bouwvolumes als voor het materiaal- en kleurgebruik. Het glas-in-lood uit de voormalige Irene Kapel komt in de nieuwbouw terug als interne glaswand.

Verschillende duurzaamheidsmaatregelen

De duurzame nieuwbouw wordt uitgerust met onder andere warmte-koude-opslag (WKO-installatie) waarmee de bodem wordt gebruikt als opslag voor verwarming en koeling van het gebouw. Deze installatie heeft voldoende capaciteit om ook de Koningin Emmakliniek van duurzame energie te voorzien. De nieuwbouw wordt voorzien van zonnepanelen van BAM Energy Systems. Al deze duurzame maatregelen resulteren in een energieneutraal gebouw. 

Deel dit artikel