Nieuws

The Biobased R/evolution #2, congres over opschaling biobased bouwen en ontwerpen

Tijdens de vakbeurs Building Holland in RAI Amsterdam organiseren Avans Hogeschool en Stedebouw & Architectuur, 17 april, van 12.05 tot 14.30 uur The Biobased R/evolution #2, een congres over biobased bouwen en ontwerpen. Het congress staat in het teken van de opschaling van biobased bouwen. Uit de marge naar de brede bouwstroom.

 

Het congres, op het Nexus Podium in Hal 10 van Building Holland, is een vervolg op het biobased bouwen congres dat Avans Hogeschool en Stedebouw & Architectuur 12 mei 2017 in Tilburg organiseerden.

 

Pitches, praktijkervaringen, producten

Het congres laat zien wat er nu al mogelijk is in biobased nieuwbouwen en renovatie. De opschaling in biobased bouwen wordt zichtbaar genaakt aan de hand van nu al zeer succesvolle producten, componenten en (industriële) woningbouwconcepten. Aan de hand van praktijkervaringen en pitches door marktpartijen krijgt u een goed zicht op de stand van zaken en de toekomst van biobased bouwen en ontwerpen.

 

Expositie

Op de beurs is nabij het Nexus Podium een expositie te zien van 16 veelbelovende biobased materialen. Producten en concepten.

 

Samenstelling

Het programma van het congres is samengesteld door Peter Fraanje, Booosting, Willem Böttger, lector biobased bouwen Avans Hogeschool en Hogeschool Zeeland, Atto Harsta, Aldus Bouwinnovatie en Transitiestrateeg De Bouwcampus, en Wijnand Beemster, Hoofdredacteur Stedebouw & Architectuur.

 

Programma

- 12.05-12.10 uur Biobased in de brede bouwstroom

Intro door Atto Harsta, moderator van het congres. Over de rol van de overheid (beleid), Bouwagenda, en de bouwindustrie. In hoeverre kunnen we nu al overstapen op biobased nieuwbouw en renovatie?

 

- 12.10-12.30 uur Opschaling biobased bouwen

Peter Fraanje, bestuurslid Booosting, lid Transitieteam Circulaire Bouweconomie

 

De Transitieagenda Circulaire Bouweconomie pleit voor meer gebruik van biobased bouwmaterialen. Het actieplan Bos en Hout streeft naar 10 procent houtaandeel in nieuwbouw. Dat stimuleert de opschaling van biobased bouwen die nu in volle gang is. Fraanje onderbouwt dit met conceptueel woningbouwen in biobased

 

- 12.30-13.00 uur Pitches biobased bouwen

Producenten hebben biobased bouwen opgepikt. Er is een enorm aanbod van biobased materialen en bouwcomponenten voor handen. Ook zijn industriële woningbouwconcepten ontwikkeld met een flink aandeel van biobased.  Vijf pitches geven inzicht in de stand van het aanbod. 

 

 13.00-13.45 Zeeland koploper in biobased bouwen

Provincie Zeeland stimuleert biobased bouwen. Resultaat van provinciaal beleid is een reeks van projecten. In nieuwbouw, verbouw en renovatie. In Zeeland is de opschaling volop aan de gang. Wat is het geheim van het Zeeuwse model, en is dat nationaal uit te rollen? Willem Böttger interviewt Provincie Zeeland

 

In dit deel van het programma ook een interview met Taco Tuinhof, architect/partner bij Rothuizen Architecten Stedenbouwkundigen, over biobased architectuur. Taco werkt aan nieuwbouwproject Emergis in Goes, een best practice in circulair bouwen (hergebruik van bouwmaterialen) met een flink aandeel biobased. 

 

13.45-14.15 Onderzoek en opleidingen biobased bouwen

Veel producten, succesvol beleid, voorbeeldige referenties, de overstap van een lineaire naar een circulaire bouweconomie is in volle gang  – en wat is de rol van het onderzoek en onderwijs? Willem Böttger over de rol van onderzoek en opleidingen om de opschaling in biobased bouwen verder uit te bouwen.

 

- 14.10-14.25 Biobased bouwen is onontkoombaar. 

Wrap up oor Peter Fraanje en Willem Böttger onder leiding van dagvoorzitter Atto Harsta. 


Aanmelding

Geinteresseerd in dit bijzondere congres? Meld u hier aan en wees verzekerd van een plek.

 
 

Deel dit artikel