Nieuws

Make-over voor bekende KPN Toren

De bekende KNP Toren op Zuid in Rotterdam wordt binnenkort grondig gerenoveerd en uitgebreid. KPN maakte vorig jaar bekend de hoofdkantoorfuncties te verhuizen van Den Haag naar de Rotterdamse toren met de bekende voorover hellende gevel aan de voet van de Erasmusbrug.

 V8 architects maakte een ambitieus ontwerp waarmee de Toren op Zuid een aantrekkelijke entree van de Wilhelminapier wordt. Het ontwerp van V8 architects is zorgvuldig gerelateerd aan de oorspronkelijke architectuur van architect Renzo Piano. De Italiaanse architect is geconsulteerd om recht te kunnen doen aan de aanvankelijke intenties van dit in 2000 gerealiseerde markante gebouw. Zowel de aanpassingen en de uitbreiding zijn door hem positief ontvangen. Michiel Raaphorst van V8 architects verklaart: ‘Wij zijn trots dat wij als Rotterdams bureau gevraagd zijn om deze karakteristieke en eerste toren op de Wilhelminapier van nieuw leven te voorzien en vereerd dat onze ingreep ook zo door Renzo Piano is verwelkomd.’

Meerjarig verblijf

Bijzonder is dat met de keuze van KPN voor een nieuw meerjarig verblijf in de KPN toren, gekozen is voor een bijzonder ambitieus plan van de gebouweigenaar om de toren uit te breiden en geschikt te maken voor de nieuwe manier van werken door KPN. Hiermee is verantwoordelijkheid genomen om bij te dragen aan een duurzame transitie van de bestaande voorraad aan kantoorgebouwen in Nederland.

Iconisch element

De uitbreiding wordt gekarakteriseerd door een volledige glazen gevel die ‘flirt’ met de bestaande pyloon. Het glas plooit zich vloeiend om de pyloon en volgt de schuinstand van dit iconische element. De nieuwe plint creëert een aantrekkelijke en transparante landing van de toren op de Wilhelminapier en maakt het gebouw toegankelijk aan drie zijden: straat, plein en kade. De uitbreiding functioneert als een ‘terminal’ en omvat onder andere een auditorium voor 350 mensen, 2 restaurants, een Experience Center en uitgebreide mogelijkheden om aan te sluiten bij de evenementen in Rotterdam en op de Wilhelminapier.  

 

De werkzaamheden starten in maart 2017 en worden naar verwachting eind 2017 afgerond. De vernieuwde KPN Toren op Zuid zal 1.600 werkplekken bieden.

Deel dit artikel