Nieuws

Almeerse architect maakt ontwerpen met 3D-schuimsnijder

Het ontwerp De Koperen Kamer van de Almeerse architect René van Zuuk, die gemaakt kan worden met een computergestuurde 3D-schuimsnijder, is uitgekozen als één van de te bouwen projecten bij de prijsvraag 'New Follies' op Fraeylemaborg in Slochteren.

Meer met minder

De Koperen Kamer is het tweede ontwerp in een serie van vier die op dergelijke wijze kan worden gemaakt, zo geeft Van Zuuk aan. "Het bijzondere aan deze techniek is dat wij uit één plaat schuim driedimensionale objecten kunnen halen zonder dat je restmateriaal overhoudt. Normaal snijd je een vorm uit een blok en houd je een kleiner object over. Wij snijden een vorm uit een blok en houden een 8, 10 of 12 maal zo groot object over."
 

"Het schuim wordt gesneden met een verhitte ijzerdraad. Deze methode bestaat al veel langer en wordt bijvoorbeeld gebruikt in de scheepsbouw. Daar wordt uit piepschuim de grove vorm van een mal voor het schip gesneden. Die vorm wordt later bijgewerkt tot de definitieve mal, maar eigenlijk zou je de mal meteen helemaal goed moeten kunnen snijden. Wij hebben vorig jaar zelf een machine gebouwd waarbij de beide kanten van de ijzerdraad afzonderlijk kunnen bewegen, waardoor je praktisch elke vorm kunt snijden die je maar wilt."


3D-printen

Van Zuuk heeft ook ervaring met 3D-printen, wat hij veel gebruikte als hoogleraar op de TU in Eindhoven. "Daarmee kun je pas écht elke vorm maken die je kunt bedenken. Als die techniek ook in de bouw kan worden toegepast, zal de architectuur compleet veranderen. Er kan al heel veel met 3D-printen, maar het nadeel is dat het heel traag gaat. Toen kwamen we op de 3D-schuimsnijder. Piepschuim lijkt misschien niet logisch om mee te bouwen, maar als je het over spuit met een harde coating, krijg je een heel hard materiaal dat daar heel geschikt voor is."
 

De Koperen Kamer

De opdracht was om een 'follie' te ontwerpen. "Dat is eigenlijk een zinloos gebouwtje," lacht Van Zuuk. "Op het landgoed Fraeylemaborg worden er meerdere neergezet, waar dan dingen in geëxposeerd kunnen worden." Het ontwerp van Van Zuuk valt vooral op door het open dak in de vorm van het kasteel Fraeylemaborg. ,,Die vorm konden we makkelijk uitsnijden in het schuim en de uitgesneden vorm plaatsen we in het gebouwtje als een tafel." Het geheel wordt overgoten met een koperkleurige topcoat, vandaar de naam 'De Koperen Kamer'.

Deel dit artikel