Nieuws

Verbouwd klooster Dongen behoudt zorgfunctie

Het klooster Maria-Oord in Dongen, later ook huize Terebint genoemd, is onlangs voor de vierde keer in de rijke geschiedenis van het gebouw verbouwd. Sinds deze zomer wonen er in plaats van nonnen die rust of geneeskundige zorg nodig hebben, mensen die lijden aan dementie.

De nieuwe eigenaar, zorgorganisatie Stepping Stones, liet de verbouwing en inrichting zoals gewoonlijk over aan Geesink Weusten Architecten uit Arnhem. Dat week bij de inrichting iets af van het standaarddecor van de andere - ook monumentale - Stepping Stones huizen vanwege de sfeer van het klooster en de fraaie kapel, maar de Allura pvc-strokenvloer van Forbo Flooring werden wel weer toegepast.


Zoals gezegd, kent het klooster net als Dongen zelf met zijn vele monumenten een lange historie. In 1939 namen de Franciscanessen het huis Maria-Oord ontworpen door architectenbureau Gebroeders Oomen uit Oosterhout in gebruik als ziekenhuis en rusthuis voor de congregatie. Architect Schellekens uit Dongen verbouwde en vergrootte het huis in 1958 en in 1975 volgde opnieuw een uitbreiding. In januari 2004 vertrokken de laatste zusters naar het moederhuis iets verderop. Het gebouw functioneerde sindsdien onder de naam huize Terebint als verzorgingshuis voor een andere groep Franciscanessen en nu – in 2018 – heeft het huis dus weer een nieuwe zorgbestemming en naam gevonden.Die nieuwe naam luidt Zorgvilla Gardiaan. De villa maakt onderdeel uit van Stepping Stones Home & Care, een zorgorganisatie die mensen met dementie een sfeervolle en vertrouwde woonomgeving wil bieden waarbij het leveren van 24-uurs kwalitatief hoogstaande zorg voorop staat. Zo is er is veel ruimte voor persoonlijke aandacht door een vast team van betrokken professionals die de wensen en behoeften van de gast centraal stellen.


Volgens projectmanager René Merison van Geesink Weusten Architecten heeft het architectenbureau de hele planning en uitvoering van de verbouwing voor Stepping Stones op zich genomen. ‘Vaak gaan we bij de Stepping Stones huizen voor een huiselijke, iets wat gedateerde sfeer met lambrisering en velours bijvoorbeeld. Dat sluit namelijk goed aan bij de leefwereld van de cliënten. Bij dit specifieke pand zijn we iets van die lijn afgeweken omdat we de sfeer en het fraaie historische karakter van het klooster, die met name tot uiting komen in de oude kapel, wilden behouden.’ Op de vloer ligt net als in alle andere Stepping Stones huizen wel een Allura pvc-strokenvloer van Forbo Flooring. In totaal maar liefst zo’n 2000 vierkanter meter. Volgens Merison geeft Allura een chique en huiselijke uitstraling, maar wel met relatief lage onderhouds- en schoonmaakkosten en bovendien een lange levensduur.

 

Deel dit artikel