Nieuws

Schoolcombigebouw Het Nest in Pijnacker toekomstbestendig

Het nieuwe multifunctionele schoolcombigebouw Het Nest in Pijnacker is een innovatief en toekomstbestendig gebouw. Drie scholen zijn samengevoegd met kinderopvang en faciliteiten voor een handbalvereniging. Het ontwerp is van de architectenbureaus No Label en Studio Leon Thier.

 

Bij binnenkomst valt de kleurrijke tribunetrap meteen op. Hij dient als trap, maar ook als ontmoetingsplek tijdens de pauze en tribune tijdens gemeenschappelijke activiteiten zoals het paasfeest. De twee speellokalen ernaast zijn met schuifwanden bij de hal te betrekken. Het is maar één van de vele voorbeelden van het flexibele gebruik van het gebouw.

 

Leerpleinen en meanderende gangen  

De architecten  bedachten ook de klaslokalen met hun ligging aan leerpleinen en meanderende gangen waar kinderen zelfstandig kunnen werken. De veelvuldig toegepaste schuifpuien verbinden de lokalen met de gaanderijen (een doorlopend balkon dat het gebouw omhult, red.), de zitrand rond het gebouw en het dakterras. Als in een openluchtschool kunnen kinderen hierdoor ook buiten leren. Andersom loopt het omringende park via hofjes de school in. ‘De kleinere kinderen hebben zo een besloten ingang. De groten komen via een entreeplein binnen,’ aldus architect Annemiek Braspenning van No Label. De gaanderijen zijn haar trots: ‘Heel karakteristiek voor het gebouw, zeer veilig want het zijn ook de vluchtwegen en tegelijk dienend als natuurlijke zonwering.’

 

Natuurlijk opgewarmde buitenlucht

Het binnenklimaat van Het Nest wordt zonder complexe installaties geregeld, maar met natuurlijk opgewarmde buitenlucht. Het systeem is CO2-gestuurd: zodra er te weinig zuurstof in het klaslokaal is, wordt automatisch verse lucht aangevoerd. Maar de docenten kunnen ook gewoon zelf een raampje openzetten, indien gewenst. Deze aanpak moet garant staan voor betere prestaties van leerlingen en leraren.

 

Ook de vloerbedekking  is gekozen vanwege de duurzaamheideisen die de gemeente Pijnacker stelde aan het ontwerp. Braspenning besloot daarnaast Marmoleum toe te passen vanwege haar robuuste karakter. ‘Een gietvloer is toch veel kwetsbaarder.’ De kleur grijs - alle vloeren hebben dezelfde tint - paste vervolgens op een contrasterende manier prima bij het zeer kleurrijke meubilair, dat door de architecten speciaal voor deze MFA is ontworpen.

 

Aan de wanden veel Bulletin Board in antraciet, Forbo Flooring’s linoleum prikborden. Daarvoor is gekozen omdat een van de scholen werkt met het innovatieve en thematische IPC onderwijssysteem waarbij prikborden een belangrijke rol spelen.

Deel dit artikel