Nieuws

De grijze silo in Deventer is omgebouwd tot een kantoor

De Grijze Silo in het Deventer Havenkwartier is omgetoverd tot een werkruimte. Sinds kort zit Studio Groen+Schild gehuisvest in het nieuwbakken kantoor. Directeur-eigenaar Ellen Schild: “Waar eens de vrachtwagens binnenreden om hun containers te vullen, staan nu onze werktafels in de studio.”

Architect Ellen Schild en interieurarchitect Tine Groen willen met hun nieuwe werkruimte in het Havenkwartier laten zien wat ze als ontwerpers in hun mars hebben. “Na een zorgvuldige zoektocht hebben we precies gevonden wat we zochten: een industrieel pand in een creatieve en levendige omgeving”, vertelt Tine Groen. 

Ruige karakter bewaren 

Er moest nog wel wat gebeuren om de voormalige graansilo geschikt te maken als werkplek. Daar lag voor het team van Groen+Schild de uitdaging: in ruim een jaar is de begane grond getransformeerd tot een bijzondere werkruimte. “Waar eens de vrachtwagens binnenreden om hun containers te vullen staan nu onze werktafels in de studio”, aldus Schild.

 

Groen+Schild wilde het ruige karakter van de binnenzijde van de silo bewaren. De trechtermonden, de kettingen, het ruwe beton en de bakstenen wanden zijn dan ook zoveel mogelijk intact gelaten. Wel is een extra verdieping toegevoegd met een uitbouw in staal en glas, die vier meter uitkraagt aan de kant van de haven.



Credit: Roos Aldershoff Fotografie

Oude silo met glazen uitbouw 

Op straatniveau zijn aan de voorzijde de dichte roldeuren vervangen door transparante deuren en aan de achterzijde zijn glazen puien geplaatst. Het karakter van de begane grond en de nieuwe verdiepingsvloer zijn bewust verschillend, licht Tine Groen toe. De begane grond heeft een huiselijk karakter met een hoge boekenkast, een keuken en een grote tafel. Daarnaast staan er kasten met materialen en stalen.

 

Op de verdieping zijn de werkplekken in een open ruimte. Ze staan deels in de oude silo en deels in de nieuwe glazen uitbouw. De ledverlichting in de afgezaagde trechtermonden en de lichtlijnen onder het roosterplafond vormen heldere lijnen die ook vanaf de buitenzijde zichtbaar zijn. In de silo is geen gasaansluiting. Verwarming en koeling worden gerealiseerd middels een elektrische warmtepomp, die de energie haalt uit de buitenlucht. De warmtepomp is verbonden met een warmteterugwinunit, waarmee 90 procent van de energie wordt teruggewonnen uit de lucht die nodig is voor de ventilatie.

Deel dit artikel