Nieuws

Bouwteam tekent voor verbouwing Museum het Valkhof in Nijmegen

Museum Het Valkhof in Nijmegen wordt gronding verbouwd. Het museum tekende als opdrachtgever een bouwteamovereenkomst met GiesbersWijchen (ontwikkel-bouwpartner) en Kuijpers (technisch dienstverlener). UNStudio die het museumgebouw in het verleden ontworpen heeft, is wederom betrokken bij het nieuwe ontwerp.

Daarnaast verzorgt Kleissen & Partners het proces- en projectmanagement en verzorgen ABT, DGMR, Stolwijk Security, Royal Haskoning DHV en K&R Consultants het overige advieswerk.  In het 1e kwartaal van 2015 zal er gestart worden met de verbouwing van het museumgebouw.

 

De belangrijkste aanpassingen zijn het creëren van meer oppervlakte voor tijdelijke tentoonstellingen, een ruimer entreegebied, een nieuwe trappenpartij en het verplaatsen van het Museumcafé naar de voorzijde van het museum.

 

Echte duurzame oplossingen

Een belangrijk uitgangspunt bij het verbouwen, is onder meer het creëren van een duurzaam gebouw. Zo wil het museum een beter energielabel behalen door: het verbeteren van de huidige installaties, het verlagen van het energieverbruik en het implementeren van duurzame oplossingen. Ook het beheer en het gebruik van het museum zal op een duurzamere wijze worden uitgevoerd. De ambitie van het museum is om hiermee het duurzaamheidscertificaat voor musea, het zogenaamde BREEAM NL In-Use Musea label, te behalen met een ‘very good’ oordeel. Kuijpers is verantwoordelijk voor de technische installaties. Om minimaal 60 punten BREAAM-NL te behalen past Kuijpers duurzame oplossingen toe, zoals PV-cellen en LED-verlichting, en wordt de installatie voorbereid op het BAOPT-systeem.  

 

Planning

De start van de verbouwing staat gepland vanaf begin 2015. De verbouwing gaat in fases van start, waarbij allereerst de benedenverdieping en daarna de begane grond en de 1e verdieping onder handen worden genomen. Bezoekers zijn van harte uitgenodigd om de verbouwing van dichtbij te bekijken. Het ziet er naar uit dat alleen tijdens de zomermaanden en vroege herfst van 2015 het museum geheel gesloten zal zijn.

 

Deel dit artikel