Nieuws

ANWB voor parkeren per minuut

De ANWB wil dat iedereen straks per minuut parkeergeld kan afrekenen. Daarom steunt de bond de, bij de Tweede Kamer, ingediende initiatiefwetsvoorstellen van PvdA-Kamerlid Attje Kuiken.

In de wetsvoorstellen vraagt Kuiken de wet zo aan te passen dat betalen per minuut voor parkeren mogelijk wordt gemaakt. Zowel op straat (parkeerbelasting) als in garages of op afgesloten parkeerterreinen (parkeerkosten). Op 10 april en 17 april mogen partijen op het voorstel reageren.


Begrip voor kleine verhoging

Uit onderzoek van de ANWB (juni 2013) blijkt een meerderheid van de ANWB-leden parkeergeld per minuut te willen afrekenen. Bij parkeren per minuut is er een kans dat het (omgerekende) uurtarief hoger komt te liggen, omdat het verdienmodel voor de exploitant of gemeente verandert. Voor een kleine verhoging heeft een meerderheid van de ANWB-leden dan ook begrip, 68% geeft in dat geval nog steeds de voorkeur aan het betalen per minuut. Een te grote verhoging wordt niet geaccepteerd. Bij een voorbeeldbedrag van € 2 per uur is een meerderheid van de leden bereid een bedrag van 4 eurocent per minuut te betalen (€ 2,40 per uur). Een verhoging van het bedrag naar 5 eurocent per minuut (€ 3 per uur) werd door een meerderheid niet geaccepteerd.


Eerlijker

De ANWB is van mening dat het eerlijker is om het parkeertarief per minuut af te rekenen. De bond heeft de overige politieke partijen dan ook gevraagd om positief te reageren op de initiatiefwetsvoorstellen van de PvdA.Dit artikel komt uit PARKEER24

Deel dit artikel