Nieuws

Amsterdam aantrekkelijkste parkeerstad

Amsterdam is de aantrekkelijkste stad voor investeringen in parkeergarages, gevolgd door Den Bosch, Nijmegen, Zwolle en Leiden. Dat concludeert Bouwfonds Investment Management (IM) in Mogelijkheden voor investeringen in Nederlandse parkeergarages.

In het onderzoek naar 25 steden met meer dan 100.000 inwoners, komt Assen als minst aantrekkelijke stad uit de bus. Daarna volgen Enschede, Hilversum, Haarlem en Venlo. Rotterdam, Den Haag en Eindhoven staan betrekkelijk laag, met respectievelijk een negende, vijftiende en negentiende plek op de ranglijst.

Bouwfonds IM heeft een index ontwikkeld die de aantrekkelijkheid van locaties voor investeringen in parkeergarages in kaart brengt. Met behulp van de een zogenoemde parking pressure-indicator zijn de steden gerangschikt op hun potentieel om grote hoeveelheden auto's aan te trekken, gekoppeld aan een beperkt aantal parkeerplaatsen in parkeergarages in de binnenstad.

Centrale ligging

Daarbij staat de vraag centraal welke steden kunnen profiteren van een grotere instroom aan auto's vanuit een regio op een afstand van maximaal drie kwartier rijden. ‘De doorslaggevende factor voor de aantrekkelijkheid van een stad en zijn vermogen auto's aan te trekken, wordt gevormd door het aanbod van winkels en vrijetijdsvoorzieningen’, aldus Bart Pierik, managing director van Parking Bouwfonds IM. Daarnaast dragen volgens hem de centrale ligging van de winkelcentra en het plaatselijke leegstandspercentage bij aan de beoordeling. In antwoord op de vraag waarom bezoekers van stadscentra in Nederland een sterke voorkeur voor parkeergarages hebben, stelt Pierik: ‘In feite zijn de parkeerplaatsen in garages de enige parkeerplaatsen die meetellen in de parking pressure-classificatie, aangezien parkeerplaatsen in straten van drukke historische stadscentra zeer schaars zijn, strikt worden gereguleerd door de lokale autoriteiten en soms zelf nog duurder zijn dan parkeren in een parkeergarage.’


Bron: vastgoedmarkt.nl

 Dit artikel komt uit PARKEER24

Deel dit artikel