Nieuws

Inrichting stad invloed op afname stress

In een vlindertuin herstellen mensen beter van stress en mentale vermoeidheid dan in een stadswijk. De inrichting van de omgeving is eveneens van invloed op het herstel. Dit stelt psychologe Roos Pals in een ondezoek naar de invloed van de omgeving op verminderen van stress.

Inrichting stad invloed op afname stress

 

Belang dierentuin


Het onderzoek werd gedaan in opdracht van dierenpark Emmen. Dierenpark Emmen heeft nieuwbouwplannen. Het park vindt het belangrijk dat het ontwerp bijdraagt aan een optimaal welbevinden van de bezoekers. Factoren als mentale vermoeidheid, de aantrekkelijkheid van de omgeving en het plezier dat mensen ervaren, spelen daarbij een rol.

Werkwijze onderzoek


Een van de onderzoeken richtte zich op mentale vermoeidheid, die te vergelijken is met stress. Mensen werden van tevoren moe gemaakt. Zij moesten een uur lang onder druk sudokupuzzels oplossen. De ene keer maakten deze mensen daarna een wandeling door een virtuele vlindertuin, de andere keer door een virtuele stadswijk. In de eerste omgeving nam de mentale vermoeidheid meer af dan in de tweede.

De verschillen


De deelnemers konden aan de hand van vijf vragen op een schaal van één tot zeven de afname van hun mentale vermoeidheid aangeven. In de vlindertuin kwamen ze uit op 4,7; in de stadswijk op 3,7. Dat geldt in de sociale wetenschappen als een groot verschil.”

Verrassende uitkomsten


Behalve in een virtuele omgeving is de proef gedaan in een echte vlindertuin en in een stadswijk in Emmen. De resultaten waren in beide gevallen hetzelfde. Daaruit blijkt dat je in een nagebootste situatie, zoals virtual reality, heel goed onderzoek kunt doen dat in het echt toepasbaar is. Dat is een belangrijk gegeven voor instellingen die gaan bouwen en vooraf de invloed van het ontwerp op mensen willen testen.

Een interessante uitkomst is ook dat niet alleen het ontwerp van meubilair van belang is, maar eveneens de manier waarop dit in de omgeving past. Mensen blijken strak­metalen meubels in een natuurlijke context bijvoorbeeld niet zo aantrekkelijk te vinden. En harmonie in de omgeving is juist van belang voor het gevoel van welbevinden. Dat gegeven is breed toepasbaar bij de inrichting van onder meer parken en steden. In een park moet je bijvoorbeeld geen schreeuwerige prullenbakken plaatsen.

De prullenbak


Mensen storen zich aan elementen die niet goed bij elkaar passen. Dat zorgt ervoor dat ze eerder vermoeid of sneller geïrriteerd raken, of minder goed hun aandacht ergens bij kunnen houden. Als zaken bij elkaar passen, geeft dat een meer ontspannen gevoel en leidt dat tot positiever emoties. Hoe meer samenhang er is in de omgeving, hoe beter je tot rust komt.

Stad of platteland


Een bezoekje aan de natuur doet vaak wonderen. Mensen die erg moe of gestrest zijn, doen er goed aan te gaan wandelen in een park of de bossen op te zoeken. Het zou goed zijn ook bij stedenbouw rekening te houden met factoren die de aantrekkelijkheid van de omgeving bevorderen en daardoor stressverminderend werken.

 Dit artikel komt uit Straatbeeld

Deel dit artikel