Nieuws

Australisch kantoorgebouw vindt oplossing tegen brandende zon

Het kantoorgebouw van Ernst and Young in Sydney is voorzien van een wel heel bijzondere zonwering. Binnenin de glazen ramen zijn jaloezieën van Accoya hout geplaatst.

Het nieuwe 33-verdiepingen tellende kantoorgebouw is ontworpen door architect Richard Francis Jones. Volgens de architect vormt het gebruik van hout een “schril contrast met de grijze, betonnen wolkenkrabbers in de stad”. “Een dergelijk concept met hout is nog nooit ter wereld uitgevoerd.”

Temperaturen van 200 graden 

De klimaatcontrole is vooruitstrevend op het gebied van energiebesparing. De ruimte tussen de glasplaten zorgt dat gekoelde lucht in het gebouw blijft,  terwijl het de warme lucht buiten houdt. De stand van de jaloezieën verandert automatisch naar de hoeveelheid zonlicht en schaduw van omringende gebouwen. De hoge temperaturen van de Australische zomer stellen hoge eisen aan het hout. Het materiaal moet bij temperaturen tussen de glazen platen van soms wel 200 graden vormvast blijven. Om die reden heeft Richard Francis Jones gekozen voor Accoya hout, wat amper zwelt en krimpt bij extreme omstandigheden.

100 kubieke meter hout 

De jaloezieën zijn mede door het speciale bewegingsmechanisme erg bewerkelijk. Het Accoya hout is kwartiers gezaagd in 4 millimeter dunne lamellen, waarna in een Belgische werkplaats de ronde uitsparingen zijn gemaakt in de bevestigingen zijn aangebracht. Er is ongeveer 100 kubieke meter hout geleverd door de Belgische distributeur Van Steenberge.

Deel dit artikel