Nieuws

19 foto's van een fotogeniek datacenter in Amsterdam

AM4, het nieuwe datacenter van Equinix, maakt het onzichtbare zichtbaar: de abstracte datacloud wordt verpakt in een opvallende toren. In deze twaalf verdiepingen tellende toren maken talloze servers het dagelijkse internetverkeer en dataopslag mogelijk.

De toren, ontworpen door Benthem Crouwel Architekten, van tweeënzeventig meter hoog is deze zomer geopend op het Science Park, een universitaire campus in Amsterdam. Vanaf de ringweg A10 is deze ‘wolkenkast’ duidelijk zichtbaar. Het nieuwe gebouw is het tweede datacenter van Equinix op het Amsterdam Science Park. De campus verwerkt ongeveer 38 procent van het Nederlandse dataverkeer. In Europa behoort de metropoolregio Amsterdam - samen met Londen en Frankfurt - tot de belangrijkste datacenter-hubs. In 2012 werd het eerste datacenter geopend, AM3 - met horizontale lamellen, en nu is de toren - AM4 met 24.000m2 aan serverruimte - toegevoegd. De gebouwen zijn door loopbruggen aan elkaar gekoppeld.

Ongekende groei

Nederland was het eerste Europese land dat op het internet werd aangesloten. Datacenters bestaan al sinds 1988; de eerste was bij het centrum Wiskunde & Informatica, ook op het Science Park in Amsterdam. Voorheen waren het geen prominente gebouwen in de leefomgeving, maar anonieme dozen op afgelegen bedrijventerreinen. Door de opkomst van clouddiensten en big data maakt de datacentermarkt een ongekende groei door.


AM4 is uitgerust met energieopslagsystemen waardoor de hitte die wordt gegenereerd vervolgens gebouwen op Amsterdam Science Park verwarmt.

 


Credit: © Jannes LindersCredit: © Jannes Linders

Deel dit artikel