Nieuws

Woningen voor iedereen in Kopenhagen

Met het project Dortheavej vervult BIG de wens van de Deense woningcorporatie Lejerbo om betaalbare woningen te realiseren voor iedereen. Met het project heeft de corporatie samen met BIG 6800 m2 woningoppervlak beschikbaar gesteld voor minima.

In totaal gaat het om 66 woningen. De plafonds in de woningen bevinden zich op 3,5 meter hoogte. Het terrein rondom de woningen beschikt over royale terrassen. De woningen zijn voorzien van riante ramen met mooie uitzichten. Met de realisatie van deze woningen is rekening gehouden met een zeer strikt budget.

Omringd door industrie

Het complex heeft in totaal vijf verdiepingen en is gelegen in het noordwestelijke gedeelte van Kopenhagen. Het is gelegen in een gebied midden tussen de industriële gebouwen en autogarages, gebouwd tussen de jaren '30 en '50 van de vorige eeuw. De appartementen hebben oppervlaktes tussen de 60 en 115 m2. De appartementen zijn gerealiseerd met relatief eenvoudig materiaal zoals hout en beton in een lichtgrijze kleur die van binnen en van buiten domineren.
Foto: Rasmus HjortshojFoto: Rasmus Hjortshoj

Lille Arne Award

BIG kreeg in 2013 van de woningcorporatie de opdracht om Dortheavej te ontwerpen. Deze missie werd opgesteld door de Deense stedenbouwkundige Jan Gehl. Er werd gevraagd om de broodnodige betaalbare woningen en openbare ruimte in het industriële gebied. Eerder dit jaar al werden BIG en Lejerbo onderscheiden met de Lille Arne Award. Dit omdat zij in dit project prioriteit toekennen aan de ruimtelijke kwaliteiten van de woningen en daarbij de bouwstrategie voor betaalbare woningen.Foto: Rasmus Hjortshoj

Prefab

Dortheavej beschikt over een karakteristiek geruit patroon vanuit een unieke prefabstructuur. De grote ramen in de appartementen laten veel daglicht naar binnen en naar buiten naar de groene binnenplaats en de omliggende wijk. 's Avonds heeft het complex, dat gelegen is in een van de meest multi-etnische en lage inkomensgebieden van Kopenhagen, vanaf de balkons uitzicht op de omliggende gemeenschap. Rondom het complex ligt een plein dat omringd is door kersenbomen. Daarbij biedt de omgeving rondom dit plein ruimte om de fiets te stallen. 

Deel dit artikel