Nieuws

Welke verschillende soorten daken zijn er?

Er zijn vele soorten daken en van iedere dakvorm zijn er weer meerdere varianten. In onderstaand overzicht vind je een opsomming van de meest voorkomende soorten daken.

Zadeldak

Zadeldaken behoren nog steeds tot de populairste daken omdat ze bij heel wat verschillende bouwstijlen passen. In zijn meest eenvoudige vorm bestaat een zadeldak uit een combinatie van twee dakvlakken die samen een omgekeerde V-vormen. De hellingshoek van de dakvlakken bedraagt minimaal 15 graden. Door het dak steil te maken, creëer je extra leefruimte onder de constructie.

Plat dak

Een plat dak is een dak dat bestaat uit één horizontaal dakvlak. Er is meestal sprake van een zeer geringe hellingshoek, die ervoor moet zorgen dat de afwatering vlot kan verlopen. Bij hellingen vanaf 15 graden spreken we niet meer van een plat dak maar van een lessenaarsdak. Een plat dak ziet er erg strak en stijlvol uit. Op een plat dak kan je eenvoudig zonnepanelen of een zonneboiler plaatsen.

Lessenaarsdak

Een lessenaarsdak is een bepaalde dakvorm die uit één enkel dakvlak (ook wel dakschild genoemd) bestaat. Bij een huis met dit type dakconstructie is één zijde zeer hoog, terwijl de andere kant vrij laag is. Sommige huizen zijn uitgerust met een dubbel lessenaarsdak. In dat geval liggen beide dagzijden tegenover elkaar, maar ze hebben een verschillende hoogte.

Schilddak

Een schilddak is een aangepast zadeldak. Het bestaat uit twee trapeziumvormige dakvlakken aan de lange zijde en twee driehoekig gevormde dakschilden aan de korte zijde. Deze dakvorm zie je vaak terug bij wat oudere gebouwen en boerderijen. Een schilddak is door zijn aerodynamische vorm goed bestand tegen windstoten.

Mansardedak

Een mansardedak, ook wel gebroken kap of Franse kap genoemd, is een zadeldak met geknikte dakvlakken. Aangezien de onderste dakvlakken steiler lopen dan de bovenvlakken, ontstaat er in de ruimte onder het dak meer plaats dan bij een standaard zadeldak. Voordelen zijn relatief veel ruimte onder het dak en een klassieke uitstraling.

Tentdak

Een tentdak, ook wel paviljoendak, piramidedak of puntdak genoemd, bestaat uit minstens vier driehoekige dakvlakken die boven in de nokpunt samenkomen. De grootte van de dakschilden kan onderling variëren, waardoor meerdere dakvormen mogelijk zijn. De ruimte onder een tentdak is vanwege de steile dakvlakken klein.

Dakbedekking

Een dakbedekking beschermt de woning tegen allerlei natuuromstandigheden en bepaalt ook de uitstraling van de woning. Een overzicht van de verschillende soorten en de best passende materialen voor elke dakvorm.

Dakpannen

Dakpannen als dakbedekking zijn nog altijd populair. Ze zijn te verkrijgen in beton en in klei en in verschillende vormen. De vorm die je kiest, is afhankelijk van de hellingsgraad van het dak en de gewenste look.

Dakbedekking in leien

Leien worden al heel lang gebruikt als bedekking voor het dak. Vooral kunstleien zijn tegenwoordig heel populair vanwege hun redelijke prijs ten opzichte van dakpannen. Natuurleien zijn dan weer duurder, maar gaan wel een leven lang mee.

Rieten dakbedekking

Een rieten dak straalt veel charme uit. Het kan geplaatst worden in een open of een gesloten constructie. De isolatiewaarde van riet is heel goed waardoor de plaatsing van dakisolatie in de meeste gevallen overbodig wordt.

EPDM

EPDM is gemaakt uit rubber. Dit materiaal heeft ontzettend veel voordelen. Het is onderhoudsvriendelijk, gaat een leven lang mee, scheurt niet en blijft heel het jaar beloopbaar. Het is wel een kostbare materiaalsoort.

Dakpanplaten

Dakpanplaten, dakpanprofielplaten en dakpanpanelen worden steeds meer toegepast als dakbedekking op woningen. Dakpanplaten bieden veel voordelen in vergelijking met traditionele dakpannen, namelijk een langere levensduur, betere stormbestendigheid, een licht gewicht en eenvoudige montage.

Deel dit artikel