Nieuws

Derde EffectGesprek: alle daken groen voor het klimaat!

De laatste weken is klimaat een hot onderwerp. Reden voor GroenEffect om in het derde EffectGesprek in te gaan op de noodzaak van groene daken voor de klimaatopgave waar gemeenten voor staan. Tijdens het Effectgesprek tonen we nieuwe ontwikkelingen op het gebied van waterretentie- en buffering op daken. De discussie zal zich toespitsen op de vraag wat er nodig is om de aanleg van groene daken in een stroomversnelling te brengen. Discussieer mee op donderdag 13 september 2018!

We stapelen primeur op primeur in Nederland. Van het grootste renovatiegroendak van Europa op Alexandrium te Rotterdam, het grootste hellende dak met unieke dakdetails op een voormalig schoolgebouw in Rijswijk tot wateropslag gecombineerd met groen op het dak. Toch gaat het niet hard genoeg. “We praten al 25 jaar over de vergroening van daken, maar ik zie nog niet in ieder project een groen dak verschijnen”, zegt Erik Steegman, directeur van de Nederlandse Dakdekkers Associatie (NDA). Dat is jammer, want het laten begroeien van daken kan een grote bijdrage leveren aan het behalen van de klimaatambities. De potentie is groot; er is circa 400 miljoen m2 plat dak beschikbaar!

Van praten naar doen

Een groen dak heeft legio voordelen: het beschermt de dakbedekking tegen UV-straling en temperatuurschommelingen, het heeft een isolerende werking, vangt regenwater op en voert die vertraagd af. De laatste ontwikkelingen laten zelfs een combinatie van wateropslag en groen op daken zien, de zogenaamde groenblauwe daken. Daarbij zorgt een groen dak voor verhoging van  biodiversiteit. Ook is een groen dak goed voor de gezondheid, want het werkt geluiddempend, zowel binnen als buiten, en vormt een buffer tegen luchtvervuiling.


In landen als Noorwegen en Duitsland zijn groene daken erg populair. In Duitsland krijg je veel subsidie op duurzame energie, maar ook op een groendak. In Nederland gaat het langzaam ook die kant op: meer dan 20 gemeenten subsidiëren ondertussen de aanleg van groene daken, waaronder Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De gemeente Amsterdam verhoogde voor 2018, als gevolg van de enorme overvraging vorig jaar, de subsidie met vier ton tot € 950.000. De gemeente verklaarde haar keuze als volgt: "Groene daken maken Amsterdam duurzamer, leefbaarder en beter bestand tegen hevige regen."

EffectGesprek thema Gebouwen

In het Effectgesprek op donderdag 13 september gaan professionals uit het groen, de architectuur, de vastgoedwereld, gemeenten en waterschappen in op de laatste technische ontwikkelingen. De volgende vragen staan centraal:
  1. Wat en hoe dragen groenblauwe daken bij aan de gemeentelijke opgaven voor klimaat en gezondheid?
  2. Wat is er nodig om de aanleg van groene daken te versnellen?

U bent van harte welkom

Tijdens elk EffectGesprek sluiten we de middag af met een locatiebezoek. Houd de website van GroenEffect in de gaten voor de aankondiging van de locatie.Dit artikel komt uit GroenEffect

Deel dit artikel