Nieuws

Lego voor volwassenen

In no time worden in Nieuwe Niedorp negentien huurwoningen gebouwd, zogenaamde EC Garantwoningen.  

Lego voor volwassenen

In één dag is de begane grond in elkaar gezet van het eerste blok van de EC garant woningen in Nieuwe Niedorp. Dit betreft het project van 19 huurwoningen die VBK Groep bouwt in opdracht van de Wooncompagnie. De prefab wanden worden geleverd door Spaansen Beton.

Bijzonder


Chris Spaansen in juni een kijkje: “ Dit is echt bijzonder. De hele ruwbouwfase zie je niet, in een keer worden alle binnen- en buitenwanden geplaatst zodat de begane grond compleet is. VBK heeft in eigen beheer de buitengevels geproduceerd, compleet met alle bouwdelen zoals beglaasde kozijnen, voordeuren tot het huisnummer aan toe. In dit project wordt een vooraf geprefabriceerde toilet, leidingkokers, badkamers en installatieruimte gelijktijdig met de wanden geplaatst. Dit zorgt voor een intensievere voorbereiding en een megasnelle bouwtijd. Virtueel bouwen is aan de orde van de dag, waarbij wij via een 3D-model doorsnedes van de woning bekijken, dit gebeurt nu dan ook in het echt! Donderdag wordt de tweede verdieping op dezelfde wijze geplaatst en een paar dagen later de zolder en de dakkap. In zes dagen tijd staat er een blok van vier woningen, waar alleen nog de afwerking moet gebeuren. Om zo’n uitvoering te kunnen behalen is het project in BIM (BIM is een manier van ontwerpen en bouwen waarbij het gebouw of constructie eerst in een 3D-model en databank wordt opgebouwd) uitgevoerd. VBK Groep heeft de wanden en vloeren en andere prefab delen zelf gemonteerd. Lego voor volwassenen”, zegt Chris met een glimlach.

Betaalbaar

In Nieuwe Niedorp worden 19 woningen volgens het EC Garantbouwsysteem  gebouwd. De EC Garantwoning is een energiezuinige en betaalbare woning. In eerste instantie werden de woningen traditioneel gebouwd, echter na kennismaking met het EC Garantbouwsysteem werd besloten de woningen naar deze vorm om te zetten. Bij dit systeem wordt woning volledig prefab gebouwd en in slechts vier weken (per woningblok van vier woningen) in elkaar gezet op de bouwplaats.Dit artikel komt uit Bton

Deel dit artikel