Nieuws

Lichtkunst tovert grauwe viaduct om tot gezellige plek

Voor de openbare ruimte (wandelverbinding P15 Schiphol) tussen het Hilton hotel en het bedrijfsverzamelgebouw The Base is door ipv Delft een lichtplan ontwikkeld voor The Square.

Het meest prominente element van The Square zijn vijf dynamische lichtzuilen van Armada Janse onder het viaduct van de Ceintuurbaan Zuid. Het donkere plafond en de betonnen kolommen van het tussengelegen viaduct waren een barrière in deze ruimte, zowel overdag als ’s avonds. In het lichtplan is opgenomen de betonnen kolommen onder het viaduct te omkleden met ledverlichting. De bekleding van de betonnen kolommen bestaat uit aluminiumplaten waarin leds zijn gemonteerd, met daar overheen een opalen plaat die fungeert als diffuser en ervoor zorgt dat een egaal lichtbeeld ontstaat.

Ruimtelijke beleving

Met dit lichtconcept zijn verschillende lichtscenes te maken, die allen voor een ruimtelijke beleving zorgen. Met het ontstane lichtpanorama lijken de betonnen zuilen weg te vallen. Hierdoor wordt een aantrekkelijke en verassende ruimtelijke sfeer gecreëerd. De kolommen zijn aan de boven- en onderzijde voorzien van RVS beschermranden om de zuil te beschermen tegen ‘gebruikers’ schade van de wandelverbinding, daarnaast is tijdens het ontwerp van de kolommen rekening gehouden met het onderhoud.

 



Dit artikel komt uit Straatbeeld

Deel dit artikel