Nieuws

Vier woningen in Biervliet bio-circulair gerenoveerd

In Biervliet zijn vier woningen bio-circulair gerenoveerd. Gevels zijn met vlas geïsoleerd en aan de buitenkant bekleed met vlascomposiet panelen. Het bio-circulaire renovatieproject in Biervliet is een initiatief van NPSP, Van de Bilt zaden en vlas bv, WoonGoed ZeeuwsVlaanderen, FaktorPlus en VG Architecten. Gemeente Terneuzen ondersteunde het project met een subsidie.


Vlas is een sterke en natuurlijke vezel en daarom uitermate geschikt voor de bouw. Omdat vlas volop wordt verbouwd in de regio Biervliet, was het voor Woongoed Zeeuws-Vlaanderen niet meer dan een logische stap om te starten met dit eerste vlas renovatieproject.


Van vezel naar gevel

Vlasverwerker Van der Bilt uit Sluiskil leverde het vlas. NPSP verwerkte de vlasvezels tot vlascomposiet. Door het gebruik van de vlasvezels, circulaire kalk dat bij het ontharden van water wordt gewonnen en een biobased hars op basis van restmateralen van biobrandstoffen is een uniek bio-circulair materiaal ontstaan, Nabasco 8010. Deze stevige en keiharde platen zijn een milieuvriendelijk alternatief voor EPS (piepschuim of polystyreen) en glas- of steenwol.

 

Renovatie

De vier woningen in Biervliet waren toe aan een opknapbeurt. Bestaande voor- en achtergevels werden verwijderd. Daarvoor in de plaats kwam gevels van vlascomposiet. De bewoners zijn blij met het resultaat. De gevels hebben een moderne uitstraling en zijn goed geïsoleerd. Vlascomposiet isoleert geluid beter dan de meeste andere isolatiematerialen en de vochtregulerende werking zorgt voor een aangenaam binnenklimaat. Maar misschien wel het belangrijkste is dat het materiaal milieuvriendelijk is.

 

Toegevoegde waarde

Ralph van Dijk, directeur-bestuurder van Woongoed Zeeuws-Vlaanderen: “Als woningcorporatie zetten we ons op tal van manieren in voor duurzaamheid. De toepassing van vlascomposiet sluit daar naadloos op aan. Het resultaat van de renovatie in Biervliet en het duurzame karakter van vlascomposiet onderstrepen de toegevoegde waarde van dit materiaal voor de bouw.”

Deel dit artikel