Nieuws

Toekomstbestendig gebouw voor Universiteit van Amsterdam

De faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informativa van de Universiteit van Amsterdam krijgt een nieuw faculteitsgebouw. Het gebouw wordt ontworpen door Benthem Crouwel Architects.

Het Innovation Center for Artificial Intelligence en het Institute for Logic, Language and Computation komen samen in een veelzijdig gebouw van 14.000m2 op het Amsterdam Science Park. De architecten hebben een gebouw voor ogen waarin studenten, onderzoekers en medewerkers de ultieme leer- en werkomgeving vinden. De visie die Benthem Crouwel Architects hebben voor het gebouw zal verder uitgewerkt worden in een intensieve samenwerking met opdrachtgevers, gebruikers en adviseurs. Binnen de visie heeft het pand voorlopig de naam LAB 942 gekregen. LAB 942 sluit uitstekend aan bij het doel van het gebouw: een lab voor onderzoek, vernieuwing en creatie waarin de gebruikers met elkaar samenwerken.

Gebouw van de toekomst

Het uiteindelijke doel is om een gezonde en ecologisch verantwoorde faculteit te creëren. Er wordt gebruikt gemaakt van een minimale hoeveelheid aan grondstoffen en vervuiling wordt zoveel mogelijk voorkomen, waardoor LAB 942 zo duurzaam mogelijk wordt. De architecten maken gebruik van een demontabele en circulaire hoofdconstructie. Hierdoor is het gebouw veelzijdig in te zetten en toekomstbestendig, omdat het gemakkelijk aan te passen is wanneer er sprake is van ontwikkelingen. De constructie zal van zoveel mogelijk gerecyclede en recyclebare materialen gebouwd worden. Om het gebouw en het leefklimaat ook gezond te houden, wordt gebruik gemaakt van natuurlijke ventilatie en veel groen binnen het faculteitsgebouw.

Open naar maatschappij en omgeving

Samenwerking met het bedrijfsleven wordt steeds crucialer, zeker voor de toekomstige gebruikers van LAB 942. Het is dus belangrijk dat het gebouw uitstraalt hoe creatief en grensverleggend de ontwikkelingen binnen de Kunstmatige Intelligentie en Informatica zijn. Het gebouw ligt midden op de campus, is goed bereikbaar voor de gebruikers en straalt transparantie en toegankelijkheid uit. Het interieur van het gebouw is hoog, licht en speels mede dankzij de loopbruggen en de verschillende werklandschappen. Daarnaast maakt het interieur integratie mogelijk tussen de verscheidende disciplines die zich huisvesten in het gebouw. De verdeling van het gebouw in drie zones, variërend van ruimtes voor ontmoetingen tot speciale plekken voor concentratie, zorgt ervoor dat gebruikers van alle disciplines met elkaar in contact komen.

Deel dit artikel