Nieuws

Praktijkschool Woerden volledig circulair

Het Futura College in Woerden gaf HEVO de opdracht haar te ondersteunen in een nieuwbouwproject. De school wil een volledig circulair gebouw realiseren.

De opdracht om een volledig circulair gebouw neer te zetten vergt een duurzame, doordachte en integrale aanpak. De constructie wordt opgebouwd uit hergebruikte materialen. Het deel van de materialen dat nieuw is, krijgt een hergebruikgarantie. Een geïsoleerd groendak zorgt voor natuurlijke verwarming en verkoeling van het paviljoen. 

De praktijkschool werkt met individuele lesplannen waarbij elke leerling intensief begeleid wordt bij het nemen van verantwoordelijkheid voor het eigen leerproces. Het nieuwe schoolgebouw, dat in 2012 in gebruik is genomen, faciliteert deze visie optimaal. Omdat het aantal leerlingen sterk steeg, werden al eerder zes extra klaslokalen gerealiseerd. Zo kon het Futura College onderdak bieden aan maximaal 220 leerlingen. Inmiddels telt de school echter al 245 leerlingen en is er sprake van ruimtegebrek. Het huidige pand bood geen mogelijkheden meer tot interne uitbreiding van lokalen. Daarom werd gekozen voor een stand-alone onderwijspaviljoen met twee klaslokalen, een garderobe, toiletten en een dakterras. 


Circulair bouwen is 'hot', maar niet zo makkelijk als het lijkt. Het vergt een integrale aanpak met focus op drie belangrijke thema's:
- Circulair energieverbruik: Bij het onderwijspaviljoen zorgt een goede dak- en gevelisolatie voor een minimaal verbruik aan energie. Energie wordt onder andere duurzaam opgewekt met zonnepanelen. De gebruikte energie wordt hergebruikt met een warmteterugwinningssysteem. 
- Circulair waterverbruik: Het groendak van het onderwijspaviljoen zorgt dankzij de waterretentie voor een natuurlijke verwarming en koeling. Hemelwater wordt opgevangen en als duurzame waterbron gebruikt. Daarnaast wordt water waar mogelijk hergebruikt.
- Circulair materiaalgebruik: Het gebruik van beton, staal, kit en bitumineuze dakbedekking wordt tot een minimum beperkt, dan wel op een demontabele manier toegepast. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke materialen als hout, leem en katoen. Zo wordt oude kleding van docenten en leerlingen gebruikt als akoestiek dempend materiaal voor de lokaalmuren. 


Het gebouw zal volgens planning in het voorjaar van 2020 in gebruik worden genomen. 

Deel dit artikel