Kettingstraat in Rotterdam is eerste permanente Droomstraat

dinsdag 8 november 2016
timer 3 min
De Kettingstraat in Kralingen-West wordt de eerste straat in Rotterdam waar een door de bewoners bedachte inrichting definitief wordt. Zij veranderen een kaal parkeerterrein in een groene en levendige speel- en ontmoetingsplek. De bewoners van de Kettingstraat zijn met de ondertekening van het zelfbeheercontract nu zelf ‘eigenaar’ van een deel van hun straat, en dus ook verantwoordelijk voor het beheer.

 

In de zomer van 2015 deden de bewoners van de Kettingstraat als één van de eerste straten mee aan het project Droomstraten van de gemeente Rotterdam. Samen ontwierpen de bewoners hun ideale straat: er kwamen scharrelende kippen, levensgrote lampenkappen en de parkeervakken werden voorzien van mobiele tuintjes. Ook streek Circus Rotjeknor neer om een workshop te geven aan buurtkinderen. Ruim een jaar later is de Droomstraat definitief en in beheer bij de bewoners van de Kettingstraat. “We zijn ontzettend blij dat we een deel van de straat duurzaam mogen vergroenen”, zegt initiatiefnemer en bewoner Ernest van der Kwast. "Samen met de buren gaan we stenen eruit trekken en ruimte creëren voor een mooi plein.”

 

Droomstraten

Droomstraten maken zichtbaar wat de mogelijkheden zijn om de buitenruimte in de stadswijken beter te benutten voor spelen en ontmoeten. Het verhoogt de woonkwaliteit, de sociale relaties tussen de bewoners en het maakt de wijk aantrekkelijker voor gezinnen. Wethouder Schneider (stedelijke ontwikkeling en integratie) is blij met de initiatieven. “Zelfbeheer heeft een positief effect op de kwaliteit van het openbare groen en de betrokkenheid van bewoners bij hun buurt”.

 

In 2015 zijn er ook vijf andere Droomstraten gestart in straten waar veel gezinnen wonen. Dit zijn de Berkelselaan, Blommerdijkselaan, Lamberstusstraat, Peperklip en het project De 3 Straatjes in Middelland. Zij zijn nog bezig met experimenteren met hun woonomgeving als huiskamer, en zij denken na over de verhouding tussen experiment en (semi)permanent. De bewoners hebben intensief met elkaar samengewerkt waarbij hun straat de centrale plek voor ontmoeting en spelen was.

 

In 2016 hebben nog eens zes droomstraten hun plannen ingediend. Droomstraten worden Droombuurten en de wensen worden uitgebreider. Van een eigen verkeersveiligheidsplan voor de Brancobuurt in Middelland tot een buitensport-circuit voor de verschillende groene parken en plekken van Katendrecht en een familieplein op het Noordplein.

 

Kansrijke Wijken

Ontmoetingsplekken, speelruimte en extra groen dragen bij aan het doelstelling van het Rotterdams college dat gezinnen prettig kunnen wonen in de stad. Hiervoor wordt nauw samengewerkt met bewoners, corporaties, investeerders en ondernemers. De inzet is gericht op aantrekkelijke gezinswoningen, goede scholen, meer groen in de wijk en schone straten waar kinderen veilig buiten kunnen spelen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Kettingstraat in Rotterdam  is eerste permanente Droomstraat

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Speciaal magazine over de toekomst van mobiliteit

28 mrt om 07:30 uur

Als we kijken naar de toekomst van mobiliteit, zijn er mensen die denken aan drones voor personenvervoer,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Jouw kans voor nieuwe koers ruimtelijke ordening

6 dec 2023

Heb je de uitnodiging van Populytics ook in je mailbox ontvangen? Om mee te denken over de inrichting van…

Lees verder »
person_outlineBlog

Woningbouw als katalysator voor mobiliteitstransitie

5 okt 2023

In dit blog schrijven Richard ter Avest en Claudia de Koning dat ons bestaan aan het veranderen is en ook onze…

Lees verder »
descriptionArtikel

Treinstation als katalysator van woningbouw

14 sep 2023

Een treinstation is veel meer dan een station voor treinen. Afhankelijk van de gebouwde en economische omgeving…

Lees verder »

Waterdicht parkeerdek in Rotterdam

21 jul 2023

In het voorjaar van 2023 hebben wij mogen meewerken aan een mooi project, namelijk aan een parkeerdek temidden…

Lees verder »
person_outlineBlog

Treinangst

12 jul 2023
Afgelopen zomer reisde ik voor mijn werk naar Valencia en deed daarvan verslag op LinkedIn en Twitter. Altijd leuk…
Lees verder »
descriptionArtikel

Op naar de ideale brug, tunnel en sluis met innovatiekracht

11 jul 2023
Alle ogen zijn vandaag de dag gericht op de woningbouwopgave, terwijl een net zo belangrijke opgave onder onze…
Lees verder »
person_outlineBlog

De toekomst is nu

7 jul 2023
Wie de spoorse opgave een beetje volgt, kan maar tot een conclusie komen: onze stationsgebieden maken een…
Lees verder »