Nieuws

Parkeervergunning in de meeste steden duurder

In acht van de twaalf provinciehoofdsteden kost een parkeervergunning voor de duurste zone in 2019 meer dan in 2018. Dat blijkt uit onderzoek van autodeelplatform Snappcar. Den Haag kent de hoogste stijging. Daar is een vergunning voor de duurste zone gestegen met 45 procent.

Maar in vergelijking met andere steden is de prijs voor een vergunning in Den Haag schappelijk te noemen met 60 euro. Ter vergelijking; in Utrecht moeten vergunninghouders dit jaar 276,84 euro betalen, een stijging van 24 procent ten opzichte van 2018. Ook Maastricht kende een forse stijging met 10 procent. In Assen, Arnhem, Leeuwarden en Lelystad bleven de tarieven voor een parkeervergunning in de binnenstad gelijk aan die van 2018.

Uit het onderzoek blijkt dat de regionale en provinciale prijsverschillen van parkeervergunningen nog groter zijn geworden. Autobezitters die in Amsterdam (Noord-Holland) een parkeervergunning willen aanvragen, betalen tot wel 12 keer zoveel als autobezitters in de Drentse hoofdstad Assen.

Meer inkomsten uit parkeerheffingen 

In 2018 hadden Nederlandse gemeenten zo’n 825 miljoen aan inkomsten uit parkeergelden- en vergunningen. De verwachting is dat dit bedrag in 2019 zal stijgen naar 900 miljoen euro. Bijna 70 gemeenten genereren in 2019 meer inkomsten uit parkeerheffingen dan in 2018. De grootste uitschieter is de gemeente Etten-Leur, waar de inkomsten uit parkeerheffingen in 2019 stijgen met 66 procent.

In 2018 deed SnappCar ook al onderzoek naar de prijzen voor parkeervergunningen en toen bleken er forse verschillen te bestaan in de prijzen tussen de verschillende gemeenten. Nu is er dus opnieuw onderzoek gedaan naar de tarieven voor parkeervergunningen bij 75 verschillende gemeenten, verspreid over alle provincies. 

Bekijk hier alle informatieDit artikel komt uit PARKEER24

Deel dit artikel