Nieuws

Daan Roosegaarde onthult Space Waste Lab

Space waste is vanaf nu met eigen ogen te zien. Daan Roosegaarde opende afgelopen vrijdag 5 oktober de wereldpremière van Space Waste Lab bij KAF Almere. De live performance visualiseert real-time, met lange verticale lijnen van licht, 1 % space waste dat zich tussen de 200 en 20.000 kilometer van de aarde bevindt.

Er zweven zo'n 29.000 objecten, die groter zijn dan 10 centimeter, rond in de ruimte. Het gaat om delen van afgebroken raketten en satellieten en wordt space waste genoemd. In de spectaculaire buiteninstallatie van die Roosegaarde heeft ontworpen, wordt de aarde verbonden met ruimteafval. De lichtperformance is na zonsondergang op geselecteerde weekenden gratis te bezichtigen bij KAF Almere. 

Space Waste Lab is een living lab dat wordt ondersteund door kennispartners ESA en NASA, studenten en bezoekers. Het gaat in deze om de eerste fase van een langdurig project Space Waste en laat de bezoekers kennismaken met ruimteafval. Het living lab bestaat onder meer uit een echt stuk ruimteafval vergezeld van een educatieprogramma om zo een nieuw perspectief op ruimteafval te creëren. 



De tweede fase is een meerjarenplan om ruimteafval op te vangen en daar nieuwe duurzame producten van te maken. Volgens Daan Roosegaarde moeten we op een betere manier naar de ruimte kijken, nagaan wat ruimte precies is en hoe we ruimteafval moeten opruimen. Roosegaarde noemt space waste ook wel 'de smog van ons universum'. 




Dit artikel komt uit Straatbeeld

Deel dit artikel