Nieuws

Nieuw theater in Spijkenisse open

Op 9 oktober opent het nieuwe theater 'De Stoep' in Spijkenisse officieel de deuren. Het ontwerp is in nauwe samenwerking tussen architect UNStudio en Arup tot stand gekomen. De interne organisatie en de schakeling van functies is vormgegeven rondom de bezoekersstromen. Binnen en buiten hebben een hechte relatie. Het nieuwe gebouw in het stadscentrum van Spijkenisse heeft een grote theaterzaal met 650 zitplaatsen en een kleine multifunctionele ruimte met maximaal 200 zitplaatsen.

 

Dit opvallende theater, een ontwerp van UNStudio, heeft een uitnodigend en open karakter. De entree en hal sluiten naadloos aan op het stadsplein.

Het deels transparante dak is op twee punten gebogen en ligt als een stalen huid gedrapeerd over de constructie. Het licht dringt door de gevel naar buiten, waardoor het gebouw ‘s nachts een warme gloed krijgt.

 

Building Environment Modelling

Gebaseerd op 'Building Environment Modelling' (BEM) en in nauwe samenwerking met de opdrachtgevers en ontwerppartners heeft Arup een volledig geïntegreerd constructief en installatieontwerp gerealiseerd, dat weergegeven is in een interactieve presentatie.

 

Ruimte voor bezoekers

De circulatie van bezoekers is een belangrijk aspect van elk theatergebouw. Een slimme constructie creëert een ruime lobby met een minimaal aantal kolommen. Het grote auditorium heeft 650 zitplaatsen; een kleiner, multifunctioneel auditorium (200 zitplaatsen) beschikt over een inschuifbare tribune.


Flexibel gebruik

De ventilatiesystemen van de auditoria, hal en toneeltoren kunnen onafhankelijk van elkaar worden ingeschakeld, waardoor de ruimten flexibel benut kunnen worden. De hybride dakconstructie maakt warmteafvoer mogelijk, waardoor het hele jaar door lucht kan worden afgezogen, terwijl in de winter warmte kan worden teruggewonnen.

Deel dit artikel