Nieuws

Hogere prijzen voor retrohuizen

Retrohuizen zijn in trek bij woonconsumenten. En ze leveren meer op. Nieuwbouwwoningen in een historiserende bouwstijl zijn 5 tot 14 procent duurder dan andere typen woningen. Dat blijkt uit de studie ‘De waarde van Stijl’, die het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) en de ASRE (Amsterdam School of Real Estate).

 

De prijsanalyse is gericht op de 86 Vinex-uitbreidingswijken die Nederland rijk is. De prijsanalyse laat zien dat woningen die ‘verwijzen’ naar bouwstijlen uit het verleden gemiddeld 5 procent duurder zijn dan niet-traditionele woningen en dat neotraditionele woningen maar liefst 14 procent boven de prijs van woningen met een niet-traditionele bouwstijl liggen.

 

Uit het onderzoek blijkt verder dat de bouwstijl geen effect heeft op de waardeontwikkeling van de woning; sinds het begin van de crisis zijn woningen met verschillende bouwstijlen in vergelijkbare mate in prijs gedaald. Bij de analyse is rekening gehouden met het feit dat woningen in een historiserende stijl (zowel de zuivere als de vrijere vormen) gemiddeld groter zijn en mogelijkerwijs aantrekkelijker gelegen.

 

Download hier het  PBL ASRE rapport De Waarde van Stijl.

Deel dit artikel