Nieuws

Integratie groene gevel in Stadskantoor Venlo

De gemeente Venlo heeft Mostert De Winter geselecteerd voor de ontwikkeling en realisatie van groene binnen- en buitengevels en de dak- en wintertuinen van het nieuwe stadskantoor. Daarmee levert de groenspecialist van BAM een belangrijke bijdrage aan de duurzame ambities van de gemeente, die streeft naar een cradle-to cradle gebouw. De groene gevels maken deel uit van het luchtsysteem van het gebouw, waardoor de luchtkwaliteit in het gebouw, maar ook in de directe omgeving ervan verbetert.

 

Het is voor het eerst dat een groene gevel wordt geïntegreerd met  het luchtsysteem van een gebouw. De groene gevel vormt voor de luchtcirculatie één geheel met de open vide-structuur, de zonneschoorsteen en de parkeergarage. Mostert De Winter past hiervoor het gepatenteerde gevelsysteem Modulogreen toe. Uit onderzoek van de TU Eindhoven blijkt dat het geïntegreerde systeem een positief effect heeft op de luchtkwaliteit, zowel in het gebouw als daarbuiten.

De lucht wordt aangezogen door een kas op het dak. Dankzij de beplanting in de kas wordt extra vocht en zuurstof aan de lucht toegevoegd. Via een buizensysteem wordt de lucht in de parkeergarage geklimatiseerd en vervolgens het kantoor in geblazen. De lucht wordt vanuit de kantoorruimtes, aangezogen door de zonneschoorsteen, via de groene gevel weer naar buiten geblazen en krijgt daardoor opnieuw extra zuurstof. In totaal realiseert Mostert De Winter 2.200 m functionele groene gevel. Daarmee is het de grootste groene gevel in Europa.  

 

Biodiversiteit

De dak- en wintertuinen die Mostert De Winter heeft ontworpen voor het stadskantoor zijn zogenaamde ´brown roofs´. De inrichting en samenstelling van deze groene daken zijn gericht op het creëren van biodiversiteit van flora en fauna. Door voor de bodem gebruik te maken van lokale materialen als grond, grind en puin heeft het dak aanvankelijk geen groen uiterlijk. Na verloop van tijd biedt het dak een natuurlijke habitat voor diverse, lokaal voorkomende flora en fauna. De bouwmethodiek is identiek aan traditionele groene daken.

 

Crade-to-cradle certificaat

Mostert De Winter heeft woensdag 7 mei tijdens het Green Tie Gala op de beurs Building Holland in Amsterdam het cradle-to-cradle certificaat ontvangen voor Modulogreen. De groene gevel van het Stadskantoor Venlo is de eerste groene gevel in Europa die voldoet aan alle cradle-to-cradle eisen.

 

Stadskantoor Venlo

Opdrachtgever:          Gemeente Venlo

Architect:                    Kraaijvanger

Realisatie:                  Bouwcombinatie Ballast Nedam/Laudy Bouw en Ontwikkeling

Certificering CtC:       Tebodin

Oplevering:                 2015

 

 

Integratie groene gevel met luchtsysteem verbetert binnen- en buitenklimaat Stadskantoor Venlo

Deel dit artikel