Nieuws

Almere zelfbouwstad

Almere is uitzonderlijk in Nederland als het gaat om particulier opdrachtgeverschap. Het aandeel zelfbouw steeg in acht jaar tijd van minder dan 5 procent in 2005 naar 33 procent in 2013. Dat is zelfs hoger dan het streefpercentage van 30 procent dat staatssecretaris Remkes in zijn nota ‘Mensen, wensen, wonen’ (2001) noemde en veel omvattender dan het huidige landelijke percentage van twaalf procent.

 

Twee recente publicaties geven inzicht in de achtergronden van zelfbouw in Almere. De een doet dat vanuit het perspectief van de zelfbouwer, de ander zet de feiten van particulier opdrachtgeverschap op een rij.

 

Duivesteijn

Journalist Corine Koole beschrijft in ‘De democratie van het zand – Zelf bouwen in het Homeruskwartier van Almere’ met zorg gekozen woorden hoe het particuliere bouwen de wijk veroverde. In 2007 liet het college de plannen voor ‘eenvormige’ woningbouw los en besloot wethouder Adri Duivesteijn het initiatief voor nieuwbouw te laten bij de toekomstige bewoners. De uitgifte van kavels was voor de gemeente destijds een spannend moment. De opkomst was overweldigend.


Gerealiseerde dromen

‘Geluk is niet te koop, maar kun je wel bouwen’, schrijft Koole. En daar schuilt de bron van het succes van zelfbouw. ‘Een wijk vol gerealiseerde dromen’, noemt de huidige wethouder Henk Mulder het. Het is de kracht van ‘believers’ als Duivesteijn en Jacqueline Tellinga (medebedenker van het plan) in combinatie met de ‘zelfdoenerige’ mentaliteit van de bouwende burgers. Natuurlijk zijn er ook criticasters vanuit de hoek van welstand, de projectontwikkelaars en de wetenschap. Zo zou het merendeel van de nieuwe bewoners voor cataloguswoningen hebben gekozen.

 

Tevreden zelfbouwers in Almere

De tweede publicatie - Proces, kosten en tevredenheid bij zelfbouw in Almere - is geschreven door praktijkleerstoel Gebiedsontwikkeling van de TU Delft en OTB in opdracht van gemeente Almere. In het onderzoek staan de motieven en tevredenheid van kopers en inzichten in het bouwproces en de kosten centraal. De meeste zelfbouwers zijn tevreden, zeker als het gaat om de doorlooptijd en bouwkosten. Er onderscheiden zich vier soorten bouwers: met een catalogusbouwer (met 42 % het populairst), met een architect  (27 %),  ‘doe-het-zelf-bouwen’ (19 %) en met een bouwteam (12 %, daarbij is veelal ook een architect betrokken). Catalogusbouw draagt vooral bij aan het ontzorgen, het maakt de kosten inzichtelijk. Drie kwart van de respondenten is tevreden met de kosten-kwaliteitverhouding van de woning.

 

Meer informatie

 Corine Koole en Ralph Kämen, De democratie van het zand – Zelf bouwen in het Homeruskwartier van Almere, uitgeverij Prometheus , 2014. - Jolai van der Vegt, Carlinde Adriaanse en Sylvia Jansen,    Proces, kosten en tevredenheid bij zelfbouw in Almere, praktijkleerstoel Gebiedsontwikkeling van de TU Delft i.s.m. OTB, 2014. Rapport is ook als pdf beschikbaar.

 

(bron:  Platform31)

Deel dit artikel