Infratecture geeft openbare ruimte kwaliteitsimpuls

woensdag 8 april 2015
timer 3 min
In een driedelige serie verkent Verkeerskunde het prille vakgebied Infratecture aan de hand van vijf vragen aan Infratecturedeskundigen. Infratecture is een nieuwe discipline die zich bezig houdt met het integraal ontwerp van infrastructuur. Een van de geïnterviewde deskundigen is Stefan Bendiks, van Artgineering in Rotterdam. Bendiks is als expert verbonden aan het Dossier Infratecture

 

Stefan Bendiks: “Infratecture? Ik zou zeggen ‘it’s all in the name’. En toch zijn dit soort begrippen niet evident. Als directeur van een bureau met de naam ‘Artgineering’ weet ik er alles van. Infratecture gaat volgens mij om het samenbrengen van verkeerskundige én ruimtelijke aspecten bij het ontwerpen van verkeersruimte. Dit als tegenmodel van een sectorale scheiding.”

 

De kwaliteit van de openbare ruimte

Stefan Bendiks: “Infratecture is belangrijk omdat het over   de kwaliteit van de openbare ruimte  gaat. In een tijdperk van toenemende privatisering en archipelisering van ruimte zijn verkeersruimtes misschien het laatste bastion v de kwaliteit van de openbare ruimte an het openbaar domein. Wegen en straten worden immers per definitie publiek of collectief gebruikt. Status en ontwerp van deze ruimte mogen daarom niet alleen worden bepaald vanuit (verkeers)technische aspecten.”

 

Integraal ontwerpen van infrastructuur én openbare ruimte t

Stefan Bendiks: “Uiteindelijk gaat het erom het integraal ontwerpen van infrastructuur én openbare ruimte te bevorderen. Dit besef moet landen bij verkeerskundigen, ingenieurs maar ook bij (landschaps-)architecten en stedenbouwkundigen. Dit moet in de praktijk gebeuren aan de hand van concrete projecten, maar ook aan de basis, de opleidingen. Als een begrip als Infratecture daarbij helpt dit uit te dragen is dat alleen maar goed. Een integrale, interdisciplinaire houding zou in toekomst vanzelfsprekend moeten zijn, zonder dat er een apart vak of opleiding van gemaakt moet worden.”

 

Echte interdisciplinaire samenwerking

 

Stefan Bendiks: “Voor ons begint Infratecture met kennis van - en vooral begrip voor - de ‘andere’ disciplines. Verder door echte interdisciplinaire samenwerking, toegesneden op de specifieke opgave. Wij doen in principe geen enkel project meer alleen, maar altijd in wisselende samenwerkingsverbanden. Naast het praktijkwerk besteden we ook veel tijd aan fundamenteel onderzoek over integraal ontwerpen aan infrastructuur. Recentelijk vooral op het gebied van fietsen, samengevat in het boek ‘Fietsinfrastructuur’ (NAI010). Het integraal ontwerpen aan fietsinfrastructuur is in Nederland nog verbazingwekkend onderbelicht. De fiets heeft ook in dit opzicht veel onbenutte potentie.”

 

Carpool als een ‘drive-thru’ park ontworpen

Stefan Bendiks: “Een automobilist verleid je niet om samen te reizen met een trieste plek naast de snelweg. We hebben al aan een aantal interessante Infratecture-projecten gewerkt, zoals  een carpoolparking in Oostkamp, in de buurt van Brugge. Deze hebben we ontworpen als een ‘drive-thru’ park. Als men de automobilist wil verleiden de eigen auto te laten staan en samen te reizen voldoet een trieste parkeerplek naast de snelweg niet. Om een ‘Park-ing’ met identiteit en ruimtelijke kwaliteit te creëren hebben we de principes van het Engels landschapspark gebruikt, geïnspireerd op de directe omgeving. Het resultaat: een plek die verkeerstechnisch én landschappelijk goed in elkaar zit - en past in de omgeving.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Infratecture geeft openbare ruimte kwaliteitsimpuls

Carpoolparking in Oostkamp, door Artgineering ontworpen als een ‘drive-thru’ park.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Speciaal magazine over de toekomst van mobiliteit

28 mrt om 07:30 uur

Als we kijken naar de toekomst van mobiliteit, zijn er mensen die denken aan drones voor personenvervoer,…

Lees verder »
descriptionArtikel

Jouw kans voor nieuwe koers ruimtelijke ordening

6 dec 2023

Heb je de uitnodiging van Populytics ook in je mailbox ontvangen? Om mee te denken over de inrichting van…

Lees verder »
person_outlineBlog

Woningbouw als katalysator voor mobiliteitstransitie

5 okt 2023

In dit blog schrijven Richard ter Avest en Claudia de Koning dat ons bestaan aan het veranderen is en ook onze…

Lees verder »
descriptionArtikel

Treinstation als katalysator van woningbouw

14 sep 2023

Een treinstation is veel meer dan een station voor treinen. Afhankelijk van de gebouwde en economische omgeving…

Lees verder »

Waterdicht parkeerdek in Rotterdam

21 jul 2023

In het voorjaar van 2023 hebben wij mogen meewerken aan een mooi project, namelijk aan een parkeerdek temidden…

Lees verder »
person_outlineBlog

Treinangst

12 jul 2023
Afgelopen zomer reisde ik voor mijn werk naar Valencia en deed daarvan verslag op LinkedIn en Twitter. Altijd leuk…
Lees verder »
descriptionArtikel

Op naar de ideale brug, tunnel en sluis met innovatiekracht

11 jul 2023
Alle ogen zijn vandaag de dag gericht op de woningbouwopgave, terwijl een net zo belangrijke opgave onder onze…
Lees verder »
person_outlineBlog

De toekomst is nu

7 jul 2023
Wie de spoorse opgave een beetje volgt, kan maar tot een conclusie komen: onze stationsgebieden maken een…
Lees verder »