Demowoning biobased bouwen tijdens Innovation Expo

dinsdag 8 maart 2016
timer 4 min
Tijdens de Innovation Expo op 14 april in Amsterdam wordt een demonstratiewoning gepresenteerd die is opgebouwd uit biobased materialen. Dat zegt Patrick Schreven van ORGA bouw, een van de initiatiefnemers van de biobased demowoning.

De toekomst is biobased, zegt Schreven. “Het is allang geen vraag meer of we de overstap gaan maken. Je kunt alleen nog redetwisten over wanneer het gaat gebeuren. De transitie naar biobased gaat gewoon gebeuren. Er is geen andere weg. Er komen ieder jaar 72 miljoen wereldbewoners bij. Die hebben allemaal huizen nodig. Dat gaan we niet redden met eindige bouwmaterialen. De bouwsector is een grondstof verslindende bedrijfstak die niet langer om biobased heen kan. Het is hét alternatief voor eindige grondstoffen.”
 

Ecologisch bouwen en ontwerpen

Schreven liep een paar jaar geleden ecologisch architect Daan Bruggink tegen het lijf. Bruggink, oprichter van het architectenbureau ORGA architect, is spraakmakend in Nederland als het gaat om modern ecologisch ontwerpen. “Bruggink liep tegen het probleem aan dat hij geen aannemer kon vinden die in staat was om echt ecologisch te bouwen,” aldus Schreven. “Kunnen we dat niet samen gaan doen? Ik ontwerp en jij bouwt? Ik heb toen een bouwbedrijf opgericht, ORGA Bouw, en we zijn aan de slag gegaan. Niet alleen regionaal – in het gebied rondom onze vestigingsplaats Nijmegen – maar nationaal."
 

"We zijn een groen bouwbedrijf dat in heel het land samenwerkt met lokale partners. Die formule werkt uitstekend. We (ver)bouwen en renoveren woningen en bedrijfsgebouwen door heel Nederland, soms met Bruggink maar ook met andere architecten. Je merkt dat bij ontwerpers veel belangstelling is en dat tegelijkertijd ook veel behoefte is aan kennis. Veel architecten kloppen bij ons aan met vragen over biobased bouwen. Hoe werkt het, moeten we anders ontwerpen?”

 

Bouwteam

“Wij hebben uit overtuiging gekozen voor het specialiseren in biobased bouwen. Opdrachtgevers benaderen ons met een specifieke wens, soms met een lijst met materialen die ze graag in hun woning of bedrijfsgebouw verwerkt willen zien. Het werken in een bouwteam werkt voor alle partijen prettig. In een volledige transparante samenwerking met opdrachtgever en bouwpartners bewaak je het budget en borg je de kwaliteit. Tevens zorg je ervoor dat de uitgangspunten van biobased bouwen niet ergens halverwege het proces uit de boot vallen, of verwateren.”
 

Zoveel mogelijk wensen realiseren binnen het budget

“Wij streven naar zoveel mogelijk biobased, maar het is aan de opdrachtgever hoever hij wil en kan gaan. We streven ernaar zoveel mogelijk wensen van onze opdrachtgever te realiseren binnen het budget. Daarbij keren een aantal basismaterialen steeds terug. Zo werken we altijd met een houtskelet framebouw, damp-open gevels (isolatie op basis van natuurlijke vezels) en mijden we kunststoffen. Het resultaat is een volledige natuurlijke woonomgeving die mensen als heel prettig ervaren. Geen chemicaliën, geen natuurvreemde stoffen. Dat merk je: de woning is gezonder en comfortabel."
 

"En voor dat comfort heb je geen overdaad aan installatietechniek nodig. De damp-open gevel en natuurlijke vezels reguleren op een heel natuurlijke manier het binnenklimaat. Woonconsumenten kiezen voor zo’n woning; ze kijken ook veel meer dan voorheen welke materialen er zijn gebruikt in hun (nieuwbouw)woning. Consumenten kiezen veel bewuster, zoals ze ook veel nauwgezetter dan voorheen de ingrediënten checken op de verpakking van voedselproducten. Zo kijken ze nu ook naar de samenstelling van hun woning. Mensen willen niet alleen gezond voedsel, maar ook een gezonde woning.”

Tandartsgebouw, een modern en ecologisch gebouw.
De Tandartspraktijk, ontwerp door Daan Bruggink en Guus Degen.
 

Showcase in Amsterdam

Dat die kwaliteiten hoekstenen zijn van een biobased woning demonstreert Schreven op de Innovation Expo in Amsterdam. Met een aantal partners ontwikkelde hij een modulaire mobiele woonunit die gemakkelijk uit te breiden is. “Het systeem is flexibel en kan worden aangepast aan de functie die je voor ogen hebt,” zegt Schreven. “Denk aan een vakantiewoning, tijdelijke huisvesting, pop-up hotel, mantelzorgwoning, studentenhuis, noodwoning – je bent niet gebonden aan één programma.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Demowoning biobased bouwen tijdens Innovation Expo

Demowoning, opgebouwd uit biobased materialen, te zien op Innovation Expo in Amsterdam.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Bouwiconen: Jimmy van der Aa trapt af met Peter Zumthor

27 mrt om 07:30 uur

In onze nieuwe rubriek Bouwiconen vragen we een Nederlandse architect naar het werk dat hem of haar veel…

Lees verder »
descriptionArtikel

Met vuistregels voor houtbouw besparen op de kosten

26 mrt om 12:00 uur

Om bouwen met hout echt te kunnen opschalen, heeft INBO een gids uitgebracht met tal van basisprincipes voor…

Lees verder »
descriptionArtikel

De kracht van geografische data voor een breder publiek

22 mrt om 12:00 uur

Actuele vraagstukken als de woningnood en klimaatverandering vragen om oplossingen die moeten komen van…

Lees verder »
descriptionArtikel

Vijf maatregelen om funderingsschade goed aan te pakken

1 mrt om 10:00 uur

De Raad voor de leefomgeving en infrastructuur verwacht dat vierhonderdduizend panden in Nederland te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Symposium over de kansen voor waterrijk bouwen

29 feb om 07:30 uur

Tijdens het symposium Building the Future, op maandag 18 maart in Zwolle, wordt ingegaan op stedenbouwkundige…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe rekentool om CO₂-uitstoot terug te dringen

20 feb om 11:30 uur

Een groot deel van de CO₂-uitstoot in de bouw wordt toegeschreven aan het bouwen van nieuwe gebouwen. De…

Lees verder »
descriptionArtikel

Kunstmatig versus kunstzinnig

19 feb om 15:30 uur

De afbeelding bij dit webartikel was te mooi om te laten liggen als cover van onze Innovatiecatalogus 2024 (…

Lees verder »
descriptionArtikel

Seminar De Bewoner Centraal 2.0 zet grote stappen vooruit

9 feb om 10:25 uur

De grootste uitdaging om de bestaande woningvoorraad te verduurzamen is niet de…

Lees verder »