Nieuws

Nieuwbouw ziekenhuis Meppel: groen om niet op te vallen

Het ontwerp van het nieuwe Isala Diaconessenhuis, zoals het Meppeler hospitaal voluit heet, werd woensdag 7 februari aan belangstellenden gepresenteerd in het oude ziekenhuis.

Groen domineert het ontwerp, zowel van binnen als van buiten. Hiervoor is gekozen om op de flanken van het Reestdal niet op te vallen. ''Natuurgebied het Reestdal nodigt uit tot goede landschappelijke inpassing. Daarom krijgt het nieuwe ziekenhuis een ontwerp dat aansluit op de natuurlijke omgeving’’, zegt woordvoerster Dorien Breukelman in het Dagblad van het Noorden. 

Strak

Waar de hoofdvestiging van Isala in Zwolle is uitgevoerd in vrolijke kleuren, speelse lijnen en zo hier en daar een scheve gevel, wordt ‘Meppel’ volgens de krant redelijk strak. Met ronde hoeken, veel hout aan de gevels en gras, kruiden en planten op het dak. Vanuit de lucht valt het gebouw zodoende nauwelijks op. Op verschillende plekken in de gebouwen komen ‘vitrine-tuinen’: binnen goed zichtbaar, maar wel degelijk buiten.

Laagbouw

Een breuk met het verleden is ook dat het ziekenhuis hoofdzakelijk uit laagbouw bestaat. En het wordt een stuk kleiner. Het vloeroppervlak krimpt van 40.000 naar 16.500 vierkante meter. Een ruime halvering van het aantal bedden is niet aan de orde. Dat gaat van 120 bedden in de huidige situatie (exclusief psychiatrische afdeling en dagbehandeling) naar ongeveer 100 bedden. Het wordt vooral een efficiënt gebouw, dat ook ruimte biedt aan andere zorgaanbieders. ,,Het wordt compact met korte loopafstanden voor patiënten, bezoekers en medewerkers.’’



Dit artikel komt uit GroenEffect

Deel dit artikel