Nieuws

Warmteverlies woningen spotten met mobiele warmtescan

Direct inzicht in het warmteverlies van duizenden gebouwen? Het kan met de mobiele infraroodtechnologie van het Amerikaanse bedrijf Essess.

Binnen een uur warmteverlies in kaart

Essess is ontstaan als spin-off van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en heeft een mobiel systeem op basis van infraroodcamera's en een 3D-sensor ontwikkeld. Daarmee kunnen vanaf een rijdend voertuig gebouwen gescand worden op warmtelekken in muren, rond deuren en ramen en op daken.
 

Die beelden worden gecombineerd met data van onder andere energiebedrijven, waarna wordt berekend welke gebouwen en woningen kunnen besparen op de energiekosten en wat de terugverdientermijnen zijn. Dit is vooral aantrekkelijk voor energiebedrijven e.d., omdat Essess ook een inschatting maakt welke partijen open staan voor investeringen en verbeterde isolatie.
 

Een persoonlijk bezoek van een expert voor een warmtescan is hierdoor niet meer nodig, wat een flinke besparing op de kosten kan zijn. Essess vermeldt wel dat de technologie alleen de energieprestaties van gebouwen vanaf de straatkant in beeld brengt.

Deel dit artikel