Nieuws

Succesvolle natuurwerkdag in De Groenzoom

Elke eerste zaterdag van november vindt de natuurwerkdag plaats, een initiatief van LandschappenNL. Jong en oud werkt tijdens deze dag mee aan de inrichting, het behoud en het herstel van natuur en landschap. Afgelopen zaterdag vond de eerste natuurwerkdag in De Groenzoom plaats en werd het nieuwe informatiepunt officieel geopend. Maar liefst 40 vrijwilligers, waaronder Wethouder Fortuyn van gemeente Lansingerland en wethouder Van Staalduine van gemeente Pijnacker-Nootdorp staken de handen uit de mouwen.

Opening informatiepunt

In een volledig elektrisch aangedreven voertuig kwamen wethouders Fortuyn en Van Staalduine het terrein  bij Atelier de Hichte opgereden. Met grote behendigheid schroefden beide wethouders het naambord van Informatiepunt De Groenzoom aan de muur, waarmee de officiële opening werd voltrokken. Wethouder Fortuyn richtte nog een kort woord aan de belangstellenden en sloot af met de woorden: “Jullie mogen trots zijn op zo’n prachtig natuur- recreatiegebied, het is de kers op de taart! En nu allemaal de handen uit de mouwen.”


Eiland aantrekkelijker maken voor vogels en ringslang

Op eiland De Meerweg werden tijdens deze mooie herfstdag in een gezellige en gemoedelijke sfeer zo’n 1.000 boompjes geplant, waaronder Gelderse roos, hazelaar, kornoelje, liguster en meidoorn. “In het najaar hebben deze bomen en struiken, vanwege hun bessen en vruchten, een grote aantrekkingskracht op tal van lijsterachtigen”, vertelt Cor Noorman (Beheerder De Groenzoom). “De zeldzame pestvogel, heeft een uitgesproken voorkeur voor de bessen van de Gelderse roos.” In het voorjaar en de zomer biedt de beplanting schuil- en nestelgelegenheid. De vrijwilligers hielpen ook met het maken van een broeihoop zodat de ringslang, maar ook salamanders en padden hier kunnen overwinteren.


Gebiedsexcursie

Na het harde werk was het tijd voor een excursie door De Groenzoom met een antieke trekker en huifkar. Cees van der Burg van de Historische Vereniging Berkel en Rodenrijs gaf uitleg over het ontstaan van de naam Kleihoogt (de straat waar het informatiepunt is gevestigd). Noorman vertelde over de natuurdoelstellingen van de verschillende gebiedsdelen en de vogels die onderweg gezien werden. Noorman: “We hebben bijzondere vogelsoorten gezien zoals een groepje van vijf ooievaars, een aantal grote zilverreigers, een tweetal zwarte ibissen en zelfs een voor Nederland zeldzame koereiger! Dit toont nog maar weer eens hoe belangrijk natuurbehoud en –beheer in Nederland is.”


De Groenzoom

De Groenzoom is een recreatie- en natuurgebied van 560 hectare op de grens van gemeenten Lansingerland, Pijnacker-Nootdorp en Zoetermeer. De Groenzoom was voorheen een gebied met veel glastuinbouw, maar is de afgelopen jaren doorontwikkeld voor recreatie, natuurontwikkeling en waterberging. De Groenzoom heeft een open karakter van een Hollandse polder met veel afwisseling van water, rietlanden graslanden en veel bruggen, waar bewoners van de natuur kunnen genieten.

Foto's: Ilona NoormanDit artikel komt uit Straatbeeld

Deel dit artikel