Nieuws

Zwembad 't Rosco officieel geopend

Op zaterdag 28 september is zwembad 't Rosco in Ronse, België, geopend voor publiek. Het nieuwe complex is gesitueerd op de overgang tussen stedelijk en groengebied en is een uitbreiding op de bestaande sportvelden en sporthal 't Rosco.

Het project bestaat uit een wedstrijdbassin, een recreatiegedeelte voor kleinere kinderen en twee glijbanen. Door een slimme aansluiting op de bestaande entreehal wordt een visuele en functionele verbinding gelegd tussen de verschillende sport- en gebruiksmogelijkheden. Op deze manier transformeert 't Rosco van sporthal naar sportcomplex.

Trekpleister

Met het stedelijke zwembad krijgt Ronse er een sportieve en recreatieve trekpleister bij. Het gebouw oogt als een zwevend complex en is losgekoppeld van de bestaande sportinfrastructuur, maar is desondanks functioneel verbonden door een glazen tussengebouw. Hierin bevindt zich de entree en de uitbreiding van de bestaande cafetaria. De patio in deze 'verbindingsruimte' biedt direct zicht op het zwembad en de achterliggende groene omgeving. Het natuurlijke hoogteverschil van dit groengebied wordt opgenomen in het zwembad, waardoor het complex vrijwel naadloos op de omgeving aansluit.

Alles draait om eenvoud

Het ontwerp wordt gedragen door een eenvoudig principe: één groot luifeldak, waaronder alle zwembadfuncties in een heldere structuur zijn gegroepeerd. Het dak bestaat uit een orthogonaal raster van gelamelleerde houten balken. Elke cel van dit raster meet 1m75 en heeft naast een structurele betekenis ook een organisatorische orde in het vrije plan: alle ruimtes, daklichten en boxvolumes zijn op de dimensies van het dak afgestemd. Deze structuur creëert een mooi evenwicht tussen de genereuze en open plattegrond van het zwembad enerzijds en de beslotenheid van de bestaande sporthal anderzijds.

Licht en transparant volume

Het zwembad opent zich naar de buitensportvelden en de Finse piste. Dit, gecombineerd met de toepassing van de centraal gelegen patio en de heldere ontwerpstructuur, zorgt ervoor dat er een licht en transparant volume ontstaat. Dit komt de interactie tussen zowel functie als gebruiker ten goede. Ruimtes kunnen samen of apart worden ingezet naargelang het soort activiteit.

Open en gesloten volumes

Door het geïntegreerde ontwerp vormen de functies samen een sterk ensemble en versterken ze elkaar functioneel, daar waar dit kan. Het strategisch plaatsen van gevelopeningen en het afwisselen tussen open en gesloten volumes zorgen ervoor dat elk soort gebruik kan rekenen op een optimale daglichttoetreding, interne zichtbaarheid, contact met de buitenomgeving en de nodige privacy.

Deel dit artikel