Nieuws

Earth Simulation Laboratory opent deuren

Op donderdag 3 okrober is het Earth Simulation Laboratory (ESL) op de Universiteit Utrecht officieel geopend. Het ESL is ontworpen door het team ABT & Barcode Architects en is een grootschalige transformatie van het Robert J. van de Graafflaboratorium op het Utrecht Science Park.

Met de komst van het ESL worden voorheen verspreide onderzoeksgroepen van de faculteit nu gebundeld op één locatie. Het Robert J. van de Graafflaboratorium was oorspronkelijk gebouwd voor het huisvesten van een deeltjesversneller. Deze functie had het gebouw al lang niet meer, maar de kenmerkende, robuuste constructie met de 1 meter dikke wanden en zwaar uitgevoerde betonkolommen en vloerconstructie is in het ontwerp intact gehouden. 


Alle inbouw van het gebouw is vernieuwd, inclusief installaties, vloeren, wanden, plafond en gevel. Het gebouw, met een oppervlakte van 7000 m2, heeft veel verschillende ruimtes die variëren van werkplaatsen, koel- en vriescellen tot laboratoria, microscopieruimten en kantoren.

Gevel bepaalt karakter

Het karakter van het nieuwe ESL wordt bepaald door de gevel. Deze zet de identiteit van het instituut geowetenschappen krachtig neer. De horizontale banden borduren voort op het voormalige Robert J. van de Graafflaboratorium en sluiten tevens aan bij de gebouwen in de omgeving. De banden zijn opgebouwd uit unieke betonpanelen met een abstracte beeltenis van het Nederlandse deltalandschap.


De meanderende banen van de delta zijn uit het beton gespaard en ingelegd met gepolijste RVS-strips. Door het spel van licht ontstaat het beeld van een stromende waterdelta. De gevel staat daarmee symbool voor de vakwereld van de geowetenschappen.

Uitdagingen

De ontwerpuitdagingen bij ESL zaten in de beperkt beschikbare vrije vloerhoogte, de hoge geluidsbelasting op de gevel en de ambitie om een comfortabel, energiezuinig en toekomstbestendig gebouw te ontwikkelen met veel daglicht en uitzicht. Om die doelen te realiseren is onder meer het principe van een tweede huidgevel toegepast en wordt de toevoerventilatie mechanisch ingevoerd.


Daarnaast wordt gebruik gemaakt van warmte- en koudeopslag in de bodem. Het energieverbruik wordt hierdoor substantieel minder en de installaties konden compacter worden uitgevoerd. Het resultaat is een nog lager totaal primair energieverbruik dan bij een traditionele en gebalanceerde ventilatie-installatie met warmteterugwinning. Deze innovatieve oplossing heeft het gebouw een BREEAM Excellent score opgeleverd. Dat is voor een laboratoriumgebouw – en zeker voor een transformatie – een uitzonderlijke prestatie.

 

Deel dit artikel