Nieuws

Hoorn van start met het nieuwe parkeren

De gemeente gaat op 10 september van start met het nieuwe parkeren. Registratie op kenteken en betalen met pinpas.

Op woensdag 10 september gaat de gemeente Hoorn over op kentekenparkeren. Op die dag maken de oude parkeerautomaten plaats voor moderne exemplaren waar je parkeergeld alleen met je pinpas kunt betalen en  je kenteken moet invoeren. Betalen met muntgeld kan dan alleen nog in de parkeergarages ’t Jeudje en Schouwburg het Park. Betaling met chipknip komt  vooruitlopend op landelijke afschaffing te vervallen. Het blijft wel mogelijk om via de mobiele telefoon parkeergeld te betalen. Het aantal aanbieders van deze dienst wordt uitgebreid. Het huidige viertal aanbieders (Parkmobile, Parkline, Yellowbrick en SMS Parking) wordt aangevuld met Sunhill, My Order, ANWB Parkeren en MKB Brandstof.


De komende maanden gaat de gemeente parkeerders stapsgewijs informeren over het ”nieuwe parkeren” met behulp van een mobiele website, advertenties en acties op de parkeerterreinen.


Wennen

Met ingang van 10 september, als de zomerdrukte in de stad is afgenomen, verandert er dus het een en ander voor inwoners en bezoekers van Hoorn die in de binnenstad willen parkeren. De verouderde en versleten parkeerautomaten zijn dan vervangen. Wethouder Samir Bashara: "Je kunt dan op straat alleen nog betalen met je pinpas of je kiest voor een abonnement bij een aanbieder van betalen via de mobiele telefoon. Dat kan nu ook al. Het is handig als je het kenteken van je auto uit het hoofd kent, want dat moet je straks altijd bij de automaat intoetsen. Dat zal even wennen zijn, maar gelukkig kent het nieuwe systeem veel voordelen."


Waarom

De huidige parkeerautomaten zijn aan vervanging toe. Je kunt er wel mee chippen, maar niet pinnen. Ze zijn regelmatig doelwit van vandalen en inbrekers. De herstelkosten zijn hoog. Bovendien verdwijnt de chipknip per 1 januari 2015 in het hele land als betaalmiddel. Wethouder Bashara: "In den lande is al bewezen dat kentekenparkeren zowel voor de parkeerder als voor de controleurs efficiënt, kostenbesparend en handig is. Je hoeft bijvoorbeeld niet terug naar je auto om een kaartje achter de voorruit te leggen. De eerste tijd kun je nog wel een kaartje printen, maar noodzakelijk is het niet. Je hoeft ook niet langer op zoek naar muntgeld. Wie toch met muntgeld wil betalen, kan terecht in de parkeergarages."


Privacy

Bij het kentekenparkeren is de privacy gewaarborgd. De gegevens die je als parkeerder invoert worden gebruikt om alle parkeertransacties vast te leggen en om te kunnen controleren of er is betaald. De kentekens komen in een landelijke database terecht. Alle kentekens worden direct versleuteld. De parkeercontroleurs van Stadstoezicht kunnen op straat met een digitale scanner controleren of voor een opgevraagd kenteken parkeergeld is betaald. 
Bij deze toetsing is het antwoord 'ja' of 'nee'. Bij een 'ja' heeft de parkeerder aan zijn betaalverplichtingen voldaan en wordt de toetsing na 24 uur verwijderd. Bij een 'nee' is niet aan de verplichtingen voldaan en blijft de toetsing 90 dagen beschikbaar voor het verwerken van een naheffingsaanslag en voor behandeling van eventueel bezwaar en beroep. 
Daarna worden de kentekens gewist en blijven alleen de anonieme financiële transactiegegevens nog 7 jaar bewaard. Dit is een wettelijke bewaartermijn.Dit artikel komt uit PARKEER24

Deel dit artikel