Nieuws

Ballast Nedam en Portaal testen proefwoning in Maarssen

Ballast Nedam en Portaal testen een proefwoning in Maarssen. De proefwoning in Maarssen is zonder de hinder van sloopwerkzaamheden rondom voorzien van nieuwe gevelelementen en kreeg een nieuw dak met zonnepanelen erop. Deze zonnepanelen produceren ook warm water. Het warme water wordt opgeslagen in een boiler, die wordt ondersteund door een warmtepomp.

 

Eerder bouwde Ballast Nedam in Stadskanaal voor corporatie Lefier een proefwoning. Er zijn twee belangrijke verschillen met de vorige proefwoning. In Maarssen is ervoor gekozen om de bestaande gevel niet te slopen en om alle benodigde energie voor stroom en warmte, te winnen uit hybride zonnepanelen.

 

Bewoners testen woonkwaliteit

De hele woning wordt op verschillende manieren getest. Allereerst worden de prestaties en de werking van de technische installaties gemeten. Ook de bevindingen van de bewoners zijn van belang. In mei houden Portaal en Ballast Nedam een woononderzoek. Medewerkers van de corporatie en de bouwer gaan met ruim veertig bewoners in gesprek, om bewoners beter te leren kennen, te horen wat zij belangrijk vinden en signalen op te vangen. Nadat de techniek is getest, kunnen bewoners zelf ervaren hoe de woning in de praktijk bevalt. Portaal en Ballast Nedam hebben het idee opgevat om een aantal buurtbewoners uit te nodigen om te komen proefwonen.

 

Complex en uitdagend

Herman Boerma, verantwoordelijk voor de innovaties van het Stroomversnellingsteam van Ballast Nedam: ‘De technieken om woningen duurzaam te maken zijn er al. We oefenen in deze fase vooral, hoe we die technieken met elkaar zo kunnen toepassen, dat de bewoners een comfortabel thuis krijgen, tegen een investering die de corporaties kunnen dragen. Dat is het vernieuwende vraagstuk van de Stroomversnelling: hoe maken we het met elkaar haalbaar? Dat vraagt naast technische product- en procesinnovatie tevens een andere manier van samenwerken van alle betrokkenen en dat is voor iedereen best even wennen.’

Laurens De Coninck, ontwikkelaar bij Portaal: ‘Samenwerken tussen een corporatie en een bouwer gaat niet vanzelf. Het is complex en uitdagend. Als samenwerkingspartners is het goed elkaar te leren kennen en op uitvoerend niveau inzicht te krijgen in elkaars rollen, doelen en kennis. We leggen de lat hoog en alle projectbetrokkenen voelen verantwoordelijkheid om het project te laten slagen. Dat vraagt dat we over de eigen schutting kijken, elkaars taal leren spreken en ons verplaatsen in de klant. Met als resultaat mooie huizen waar bewoners echt blij van worden.’

 

Deel dit artikel