Nieuws

Nieuwbouw duurzaam onderwijsgebouw in Rotterdam bereikt hoogste punt

Het hoogste punt van het nieuwe, duurzame onderwijsgebouw van Hogeschool Rotterdam, op locatie Kralingse Zoom, is bereikt. In september 2017 wordt de nieuwbouw in gebruik genomen door Rotterdam Business School, die alle 23 economische en bedrijfskundige opleidingen van de hogeschool bijeenbrengt. De nieuwbouw huisvest straks 11.000 studenten.

Paul de Ruiter Architects tekende het ontwerp:: “Gebouwen moeten energie leveren in plaats van consumeren. In het oog springende element van het ontwerp is de spectaculaire glazen atriumkap van 27 bij 27 meter. De buitengevel bestaat van vloer tot plafond uit transparant glas. Het zorgt voor veel daglicht in het gebouw. De ingenieuze klimaatinstallatie stuurt het binnenmilieu aan op basis van C02 en weersvoorspellingen. Hierdoor ervaren studenten en docenten een aangenaam binnenklimaat in een open en inspirerende leeromgeving. Dat komt leer- en werkprestaties ten goede."


Sculpturale trap

Een sculpturale houten trap loopt als een rode loper door het gebouw en verbindt de verschillende opleidingen met elkaar. Het stimuleert mensen de trap te nemen en elkaar te ontmoeten. Daarnaast draagt de gelijkmatige verspreiding van de leer- , werk- en interactiezones in het gebouw bij aan het Nieuwe Studeren en de kennisuitwisseling tussen studenten en docenten. Het groene dak van de vijfde verdieping biedt met aantrekkelijke beplanting midden in de stad ruimte voor vogels en vlinders.


Planning

SMT Bouw & Vastgoed is het bedrijf dat de nieuwbouw op locatie Kralingse Zoom realiseert. Samen met hun ketenpartners behaalden zij de strakke planning. 29 april 2016 werd de eerste paal geslagen; in augustus 2017 neemt Hogeschool Rotterdam het gebouw in gebruik. SMT heeft deze korte bouwtijd gerealiseerd door meerdere bouwstromen tegelijkertijd en extra inzet.

 

BREEAM-NL Excellent

Het nieuwe onderwijsgebouw is zeer energiezuinig en is gebouwd met duurzame materialen. Het ontwerp heeft dan ook als één van de eerste onderwijsinstelling in Nederland vier BREEAM-NL sterren (Excellent) gekregen. Het internationale BREEAM keurmerk is een instrument om integraal de duurzaamheid van vastgoed te beoordelen en benchmarken. De nieuwbouw van Hogeschool Rotterdam is zeer vooruitstrevend in duurzaamheid.


Toonaangevend

De stad Rotterdam is nationaal en internationaal bekend om zijn architectuur en onderscheidende gebouwen. Het unieke, nieuwe onderwijsgebouw van Hogeschool Rotterdam is één van de eerste gebouwen die je ziet als je vanaf de Brienenoordbrug Rotterdam inrijdt. De nieuwbouw past in de ontwikkeling die Rotterdam doormaakt als toonaangevende stad op het gebied van architectuur.

Deel dit artikel